Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:884730
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.PRESINAPTISKIE, POSTSINAPTISKIE PROCESI.
Presinaptiskie procesi- nosacīts termins, kas attiecas uz tiem procesiem, kuri notiek neironā un kuru rezultātā notiek neirotranmitera izdalīšanās sinaptiskajā spraugā no šiem neironiem piederošā spraugā.
Postinaptiskie procesi- tiek attiecināti uz to neironu, kurā atrodas receptori, ar ko sasitās no presinaptiskā neirona izdalītais nierotransmiters. Taču ņemot vērā neironu, aksnonu un dendrītu tīklu un savstarpējo korekciju daudzumu, kā arī to , ka visās šūnās notiek neirotransmiteru biosintēze un jebkura šūna satur bezgala daudz receptoru, procesi iet abos virzienos un šūna veic abas funkcijas.
2. AGONISTI UN ANTAGONISTI.
Agonisti- ligands, ka saistās ar receptoru un izraisa specifisku efektu. Parasti endogenie ligandi- neirotransmioteri darbojas kā agonisti. Taču daži dabas ligandu sintētiskie analogi vai no augiem iedgūtas substances var būt arī spēcīgāku iedarbību nekā dabas vielām: .piemēram NIKOTĪNS (izolēts no tabakas) vai MUSKARĪNS (izolēts no mušmirēm) sasitās Ar tiem pašiem receptoriem, ar kuriem sasitās endogenais neirotransmiters acetilholīns, taču šie eksogēnie ligandi ir aktīvāki nekā acetilholīns.
Antagonisti- arī saistās ar receptoru , bet efektu neizraisa, toties tas neļauj agonistiem izraisīt tās specifisko efektu. Parasti par receptoru antagonistiem kalpo sintētiskas vielas- ārstnieciskie procesi (Sk. 19 lpp)
3. FARMAKOLOĢIJA- ir zinātne par zāļu vielu un organisma mijiedarbību un jaunu zāļu iegušanas ceļiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties