Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:124491
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka auguma garums iedzimst līdzīgi kā ādas krāsa, to nosaka vairāki gēni. Jo vairāk ir dominanto gēnu, jo garāks ir cilvēks, un otrādi.
Biežāk gēni iedzimst tādā kombinācijā, kas nosaka vidēju cilvēka augumu, retāk – ekstrēmi garu vai īsu augumu.
Cilvēka augums ir viena no tām pazīmēm, kas ir atkarīga arī no apkārtējās vides iedarbības, piemēram, ja, cilvēkam piedzimstot, ir īsu augumu nosakošie gēni, bet dzīves laikā tas uzņem ļoti daudz enerģijas (daudz ēd), tad viņš var izaugt garāks par to cilvēku, kura gēnu komplekts nosaka garu augumu, bet dzīves laikā enerģijas uzņemšana tikusi ierobežota (spiests badoties).
Otrs polimērijas veids ir neaditīvā polimērija, kad polimērisko gēnu dominanto alēļu daudzums neietekmē pazīmes izpausmes stiprumu. Piemērs: ziedu izvietojuma iedzimšana zirņiem. Sējas zirņiem ziedi normāli atrodas lapu žāklēs visa stublāja garumā, taču dažām šķirnēm tie aug tikai stublāja galā, neīstā čemurā. Krustojot šādus augus ar normāliem, F1 augi ir izvietojumu un 1/16- ar galotnē sakopotiem ziediem. Šī attiecība izskaidrojama ar to, ka zirņiem ir 2 gēni, Fa- fa un Fas- fas (latīņu fascia- saišķis), kuri nosaka ziedu izvietojumu. Pietiek ar vienu dominanto alēli jebkurā no šiem gēniem, lai attīstītos augs ar normālu ziedu izvietojumu. Tikai divkāršām recesīvām homozigotām fafafasfas, kuras F2 paaudzē parādās ar varbūtību 1/16, ziedi aug stublāja galā, turpretim 15/16 indivīdu ar genotipiem Fa- Fas-, fafa Fas- un Fa- fasfas ziedi sakārtoti visgarām stublājam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1314095
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties