Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:874453
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kādreiz te funkcionēja pilsētas tirdzniecības laukums. Laukumu norobežojošā vēsturiskā perimetrālā divstāvīgā apbūve-ģimnāzija un varas iestāžu ēkas –izveidojās 19. gadsimta 40. gados. Vidū kūsāja novada tirdzniecības dzīve. Vairāku tirgu koka bodes un veikaliņi aizņēma visu brīvo platību(Latvijas arhitektūra, 2004)
19. gs veidojās Daugavpils centra apbūve, un centrālajā laukumā ap kuru celta administratīvās ēkas ampīra stilā, tika ieplānota katedrāles būvniecība. Svētā Aleksandra Ņevas baznīcu uzcēla laika posmā no 1856-1864. gadam, pateicoties pārsvarā individuāliem ziedojumiem. 1875. gada 25. novembrī šī baznīca kļuva par katedrāli. Šī ēka uzskatāma par Baltijas valstīs reti sastopamo, Latvijā vienīgo Konstantīna Tona stila paraugu( Kaminska, 2006).
Katedrāle kļuva par šīs pilsētas telpas dominanti. Katedrāle paceļas virs tirgiem, kā garīgo spēku iemiesojums sadzīves burzmas vidū, kas mūžīgā stāvēšanā pretī materiālajam svētīja visu apkārtni(Latvijas arhitektūra, 2004). (Skat att2, 3, 4)
Otrā pasaules kara laikā baznīca stipri cieta, pēc kura draudze to atjaunoja. Taču 1961. gadā pretēji ticīgo protestiem katedrāle draudzei tika atņemta un slēgta. 1969. gada naktī no 17. uz 18. novembri, katedrāli uzspridzinot iznīcināja. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties