Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:592430
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Akmets laikmets iedalāms paleolītā – senākajā akmens laikmetā, mezolītā – vidējā akmens laikmetā un neolītā – jaunākajā akmens laikmetā. Latvijas teritorijā pirmās cilvēku eksistences pazīmes ir konstatētas sākot ar paleolīta pašām beigām - apmēram 9. g.t p.m.ē. Agrāka cilvēku uzturēšanās šajā teritorijā bija neiespējama, jo pēdējā apledojuma atrašanās un aukstais klimats padarīja teritoriju par cilvēku un lielā daļā arī dzīvnieku eksistencei nepiemērotu. Šī perioda apdzīvotības pēdas tika konstatētas pagaidām tikai Salaspils Laukskolā Daugavas labajā krastā 1972. gadā.
Mezolīta laikmets Latvijas teritorijā ietver sevī laika posmu no 9. g.t. p.m.ē. beigām līdz 4. g.t. p.m.ē. vidum. Atšķirībā no paleolīta mezolītam ir sevišķi raksturīga primitīva akmens cirvju izveidošanas tehnika – skaldīšānas veidā, kā arī spēcīgi izteikta raga un kaula priekšmetu izgatavošana.
Neolīts - jaunākais akmens laikmets Latvijas teritorijā ir attiecināms uz laika posmu starp 4. g.t. p.m.ē. vidu un 2. g.t. p.m.ē. vidu. Neolīta sākumu atzīmē ar keramikas izgatavošanas un slīpēšanas tehnikas plašu pielietošanu akmens cirvju izgatavošanā un plašā krama izmantošanas un apstrādes aizsākšanā. Šī laikmeta beigu robežu Latvijas teritorijā tāpat kā citur iezīmē bronzas ieguves un apstrādes pirmsākumi.
Austrumbaltijā Akmens laikmetu pirmoreiz izdalījis un plašāk aplūkojis K. Grevings. Savos pirmajos darbus Grevings uzskata, ka akmens laikmets Latvijā ilgst līdz m.ē. 6. gs., bet nākošajos darbos viņš akmens laikmeta beigas attiecina jau uz agrāku laiku – mūsu ēras sākumu. Grevings vēl nenodala mezolītu no neolīta, bet aplūko akmens laikmetu vispārīgi, lai gan apzīmē arī realtīvi agrākās un vēlākās apmetnes.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1131836
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties