Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:799556
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atšķirībā no Aristofāna Plauts izvairās no politiskiem asumiem, kā arī nepdara dievus par situācijas komēdijas varoņiem (Varrona sarakstā atrodama tikai viena tāda komēdija – jau pieminēts darbs „Amfitrions”), Romas sabiedrība šāda veida lugas nepieņemtu.
Palliātā nav kora partiju, tomēr dziedāšanai Plauta teātrī bija nozīmīga vieta. Tā palīdzēja veidot uz skatuves jautrības atmosfēru.
Būdams palliātas pārstāvis, Plauts seko tradīcijai: neiziet no grieķu komēdijas sižetiem un apstākļiem. Zināmā mērā šī tradīcija bija ļoti izdevīga un ērta, jo daudz mazāk ierobežoja viņa daiļradi – daudz ērtāk bija izsmiet lielībniekus – karavīrus un aprakstīt vergu nedarbus, kad komēdijas darbība notiek Grieķijā. „Mūžīgā pilsētā” nepaciestu nedz ņirgāšanos par Romas pilsoņiem uz skatuves, nedz vergu, kas izrādījās gudrāks par savu saimnieku. Plautam patika attēlot grieķu sliktākās īpašības un tas varētu glaimot romiešu pašapziņai.
Plauta valoda ir tautas valoda, bet ne jau tā, ko runāja vergi, tirgotāji, amatnieki, kuru varēja dzirdēt Romas ielās, bet gan mākslinieciski pārstrādāta tautas valoda. Plauts pieļauj savos darbos grieķu vārdus, atšķirībā no Līvija Andronīka un Gneja Nēvija. Tiesa gan jāmin, ka viņš izmanto tikai tos vārdus un izteicienus, kas tika izmantoti tautas latīņu valodā. Plauts tika uzskatīts par īstu vārda meistari. Tā, piemēram, romiešu zinātnieks Elijs Stilons teica, ka „ja Mūzas vēlētos runāt latīniski, viņas runātu Plauta valodā”.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1322202
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties