Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:287341
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.07.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
Darba fragmentsAizvērt

Pārtikas apstarošana ir process, kurā pārtika un pārtikas iepakojums tiek pakļauts jonizējošam starojumam. Jonizējošais starojums, piemēram, no gamma stariem, rentgena stariem vai elektronu stariem, ir enerģija, ko var pārraidīt bez tieša kontakta ar enerģijas avotu, kas spēj atbrīvot elektronus no to atomu saitēm. Apstarot produktu var radioaktīva viela vai radiācija var būt radīta elektriski. To izmanto pārtikas uzlabošanai, pagarinot produkta glabāšanas laiku, samazinot ar pārtiku saistītu slimību risku, aizkavējot vai novēršot pārtikas dīgšanu vai nogatavošanos un to izmanto kā insektu un invazīvo kaitēkļu apkarošanas līdzekli. Pārtikas apstarošana, galvenokārt, pagarina apstarotās pārti-kas glabāšanas laiku, efektīvi iznīcinot organismus, kas ir atbildīgi par tās bojāšanos un pārtikas iz-raisītām slimībām.
Ar gammas apstarošanas apstrādi var uzlabot gan produkta drošību, gan glabāšanas laiku. To tradicionāli izmanto dārzkopības produktiem, lai novērstu dīgšanu un nogatavināšanos pēc novākšanas.. Atkarībā no devas daži vai visi esošie patogēnie organismi, mikroorganismi , baktērijas un vīrusi tiek iznīcināti. Apstarošana nevar sabojāt pārtiku vai atgriezt pārtiku svaigā stāvoklī. Ap-starošana neiznīcina toksīnus, neizlabo ēdiena struktūru, krāsu vai garšu. Lielākā daļa pārtikas produktu tiek apstaroti, lai ievērojami samazinātu aktīvo mikrobu skaitu, nevis lai sterilizētu visus produktā esošos mikrobus. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties