Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:996820
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kā kontrole kā pārvaldes funkcija izpaužas iekšējā audita veikšanā?
„Ikvienai organizācijai ir saimnieciska (ekonomiska) nepieciešamība vēlamo kvalitāti sasniegt un uzturēt ar optimālām izmaksām. Šī uzdevuma realizācija ir saistīta ar plānotu un efektīvu organizācijas rīcībā esošu tehnoloģiju, cilvēku un materiālo resursu izmantošanu. Ikviens vadītājs, jebkurā līmenī ir atbildīgs par noteikto mērķu sasniegšanu atbilstošā veidā, apdomīgi un efektīvi izmantojot resursus. Vadītāja pienākums ir atskaitīties par resursu izlietojumu, pilnvaru realizēšanu, pienākumu izpildi un aktivitāšu izpildījuma efektivitāti un lietderību. Vadītāju uzdevums ir plānot, organizēt, koordinēt un vadīt organizācijas aktivitātes gan ārējās ietekmes, ierobežojumu un pārmaiņu kontekstā, gan caur darbinieku iesaistīšanu, gan informācijas izmantošanu un lēmumu pieņemšanu. Lai sekmīgi realizētu iepriekšminētās aktivitātes, vadītājiem jāizveido un jāuztur drošas, efektīvas un praksē pielietojamas kontroles sistēmas.

Kontroles jēdziens visai bieži tiek pārprasts. Kontrole nav vienkārši negatīvs vai autoritārs jēdziens, kas tiek identificēts ar ierobežojumiem, likumiem un noteikumiem. Kontroli būtu jāuzskata par pasākumu kopumu, kas palīdz vadītājam viņu pienākumu veikšanā kontrole ir jebkura vadības realizēta rīcība, lai palielinātu organizācijas mērķu sasniegšanas iespējamību.
Iekšējās kontroles galvenie mērķi:
• realizēt uzdevumus, programmas un plānus atbilstoši iepriekš noteiktiem kvalitātes un darba izpildījuma standartiem;
• veicināt atbilstību iekšējai politikai, plāniem, procedūrām un norādījumiem; atbilstošajiem ārējiem likumiem, noteikumiem un saistībām;
• nodrošināt informācijas patiesumu, savlaicīgumu un noderīgumu, kas tiek izmantota lēmumu pieņemšanai, plānošanai un vadībai, kā arī attiecīgo ierakstu ticamību un pilnību;
• nodrošināt iestādes veikto darījumu un aktivitāšu pareizību un atbilstību normatīvajiem aktiem;
• veicināt darbības efektivitāti un ekonomiskumu resursu piesaistē un izlietošanā;
• taupīt iestādes resursus, sargāt no zaudējumiem, bojājumiem vai ļaunprātīgas izmantošanas
Ne visi uzskata kontroli par labu lietu. Tā tiek uztverta kā birokrātisku procedūru kopums, kas traucē vadītājam strādāt. Tomēr jāatceras, ka iekšējā kontrole ir daļa no vadības procesa, iekšējās kontroles primārais mērķis - nodrošināt, lai organizāciju vadītāji varētu savus uzņēmumus vadīt ar pārliecību atbilstošā ātrumā un noteiktā virzienā.”
Tas ir izvilkums no Sociālās palīdzības fonda periodiskā izdevuma speciālizlaiduma (2001.IV). Autore Antra Zeķīte norāda uz kontroles kā vadīšanas funkcijas racionālās attīstības veicināšanas pamatmērķi un organizācijas darbības virzības patstāvīgās koriģēšanas sistēmas nostiprināšanu. No iepriekš teiktā ir iespējams izsecināt iekšējā audita mērķus un uzdevumus:
Iekšējā audita mērķis ir palīdzēt organizācijai nostiprināt kontroles struktūru ar visiem atbilstošajiem līdzekļiem. Iekšējā audita uzdevums (neatkarīgi no organizācijas vadības) ir novērtēt, cik spēcīga un droša ir kontroles sistēma, ko vadība iedibinājusi, ieviesusi savā organizācijā, un sniegt konstruktīvus padomus tās uzlabošanai.

Kas ir iekšējais audits?
Tas veicis garu ceļu kopš ķeksīšu vilkšanas, krājumu un naudas skaitīšanas laikiem. Šobrīd par iekšējo auditu ir jārunā kā par procesu, kurā auditori konstatē, kādām ir jābūt kontroles sistēmām un kā tām ir jādarbojas, novērtē esošo kontroles sistēmu adekvātumu – atbilstību, pielietojamību, iedarbīgumu un izstrādā ieteikumus esošās situācijas uzlabošanai. Iekšējais audita mērķis ir organizācijas vadītājā nostiprināt pārliecību, ka iekšējās kontroles sistēmas ir izveidotas atbilstoši organizācijas mērķiem un konkrētajā situācijā ir lietderīgas un pielietojamas, kā arī iedarbīgas konkrēto mērķu sasniegšanai.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1186581
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties