Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:619598
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Energoefektivitātes ietekme uz vidi    7
2.  Ēku energoefektivitātes raksturojums Latvijā un Eiropā    9
3.  Ēku siltupateriņa samazināšanas iespējas    17
4.  VUGD Alūksnes brigādes depo ēkas raksturojums un energoefektivitātes uzlabošanas iespējas    36
4.1.  VUGD Alūksnes brigādes depo ēkas raksturojums    36
4.2.  VUGD Alūksnes brigādes depo ēkas energoefektivitātes paaugstināšanas iespējas    37
4.3.  VUGD Alūksnes brigādes depo ēkas Apkures sistēmas rekonstrukcija    47
  Secinājumi    51
  Priekšlikumi    54
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    55
  Avotu un izmantotās literatūras saraksts    56
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka veselības un labklājības pamats ir kvalitatīva dzīves vide. Pieaugot ekonomiskās attīstības tempiem, palielinās vides izpostīšanas un piesārņojuma apjomi. Šīs sekas skar gan dabas vidi, gan cilvēka veselību, gan ekonomiku.
Globāla mēroga pārmaiņas vidē veidojas summējoties daudzu vietēja rakstura darbību ietekmēm.
Latvijas ekonomikas energoietilpība, jeb enerģijas patēriņš uz iekšzemes kopprodukta vienību ir 2 līdz 3 reizes augstāks nekā Rietumeiropas valstīs. Energoefektivitātes uzlabošana Latvijā palīdzēs samazināt izdevumus, kuri saistīti ar energoresursu iegādi, patēriņu. Rietumvalstu pieredze liecina, ka līdz pat 70% no kopējā energoefektivitātes potenciāla var tikt sasniegti tieši gala patērētāju līmenī.
Energoefektivitātes pasākumu veikšana ir svarīga, jo tie uzlabo ēkas kvalitāti un pazemina iestādes izmaksas par apkuri un elektrību. Projekti bieži prasa samērā lielus sākotnējus ieguldījumus, un caurmēra bieži trūkst gan līdzekļu, gan informācijas projekta uzsākšanai. Tomēr projektu realizācija drīz atmaksājas no ietaupītām enerģijas izmaksām. Tāpēc šo pasākumu realizēšana palīdzēs samazināt izmešus, reizē cels sabiedrības apziņas līmeni par vides un enerģētikas jautājumiem.
Pašreiz aptuveni 70% no kopējā saražotā siltumenerģijas daudzuma tiek patērēts dzīvojamās un publiskās (sabiedriskās) ēkās. Pie tam, dzīvojamās un publiskās ēkās pieaug siltumenerģijas patēriņa īpatsvars attiecībā pret visu patērēto siltumenerģiju valstī .
Energoefektivitāte pēc definīcijas nozīmē enerģijas lietderīga izmantošana. Energoefektivitātes pasākumu realizēšana palīdz samazināt izmešus un mazināt negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi. Energoefektivitātes pasākumu veikšana ir svarīga, jo tie uzlabo ēkas kvalitāti un pazemina iestādes izmaksas par apkuri un elektrību.
Pēdējos gados strauji pieaudzis atmosfēras piesārņojums. Jaunās Eiropas Savienības normas paredz bezkompromisu cīņu pret atmosfēru graujošā oglekļa dioksīda pārprodukciju. Samazinot siltumenerģiju, kas jāpatērē sasildot mājokli, tiks samazināta oglekļa dioksīda noplūde atmosfērā. Tādejādi iespējams samazināt ar katru gadu pieaugošo siltumnīcas efektu.
Veicot ēkas siltināšanas darbus un apkures rekonstrukciju tiek uzlabots ēkas mikroklimats. Piemērojot ekoloģiskās būvniecības principus iespējams uzlabot vispārējo ekoloģisko situāciju, jo samazinās fosilā kurināmā daudzums, kurš tiek izlietots ēku apkurei un līdz ar to samazinās kaitīgo izmešu daudzums atmosfērā.
Tas kāda apkārtējās vides ekoloģiskā situācija būs nākotnē, atkarīgs no šķietami mazsvarīgo un nelielo problēmu risināšanas veida. Izstrādājot enerģijas taupības pasākumus, katrs pasākums ir rūpīgi jāizvērtē, lai varētu sasniegt pēc iespējas lielāku efektu. Tāpat kā katra ēka un projekts ir jāizskata individuāli, arī enerģijas taupības pasākumi jāizvērtē katrs atsevišķi, jo gan klimatiskie apstākļi, gan ēkas novietojums, iedzīvotāju daudzums, gan siltuma regulēšana var ietekmēt to efektivitāti.
Ieviešot enerģijas taupības pasākumus, jāievēro, ka ēkā izmainīsies enerģijas bilance un ka katrs nākošais pasākums kopējā enerģijas bilancē ienesīs izmaiņas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties