Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:179376
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 50 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    6
1.  Reiderisma jēdziens un metodes    9
2.  Reiderisma gadījumi Latvijā    24
3.  Grozījumi normatīvajos tiesību aktos reiderisma novēršanai    30
  Secinājumi un priekšlikumi    51
  Izmantoto avotu saraksts    53
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Izpētot un izanalizējot normatīvo aktu bāzi, judikatūru attiecībā uz reiderismu jeb kapitālsabiedrību prettiesisku pārņemšanu, autors ir sasniedzis diplomdarba sākumā izvirzīto mērķi.
Autors diplomdarba izstrādes laikā nonāca pie sekojošiem secinājumiem:
1. Nav pieļaujama situācija, kad kā prasības nodrošināšanas līdzeklis tiek piemērots aizliegums SIA dalībniekam vai AS akcionāram izmantot savas no SIA kapitāla daļām vai AS akcijām izrietošās balsstiesības. Šāda prasības nodrošināšanas līdzekļa piemērošana nostāda šos dalībniekus vai akcionārus nesamērīgi neizdevīgā situācijā attiecībā pret pārējiem šīs SIA dalībniekiem vai AS akcionāriem, aizskarot Latvijas Republikas Satversmes 105. panta garantētās tiesības uz īpašumu. Šo iemeslu dēļ ir apšaubāms arī speciālo komerctiesību subjektu – kredītiestāžu un apdrošināšanas sabiedrību darbību regulējošos normatīvajos tiesību aktos paredzētais šāda rakstura aizliegums.
2. Grozījumi Komerclikumā, kas stājās spēkā 2013. gada 1. jūlijā, būtiski apgrūtināta "melno reiderismu" uz viltotu dokumentu pamata, bet LR UR formālā pieeja kapitālsabiedrību izmaiņu reģistrācijas dokumentu izvērtēšanā reiderismu neizslēdz.
3. Reiderisma kā atsevišķa noziedzīga nodarījuma iekļaušana Krimināllikumā nav lietderīga, jo nav vienotas šī jēdziena izpratnes, savukārt par krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, dokumentu viltošanu un apzināti nepatiesu maksātnespējas pieteikumu Krimināllikumā jau ir paredzēta kriminālatbildība.
4. Kritiski vērtējami saīsinātie termiņi dokumentu iesniegšanai LR UR, jo gadījumos, kad kapitālsabiedrības amatpersonas vai dalībnieki pastāvīgi uzturas ārvalstīs, šādu termiņu ievērošana var kļūt fiziski neiespējama.
Diplomdarba izstrādes rezultātā autors nonāca pie sekojošiem priekšlikumiem:
1. No Kredītiestāžu likuma un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma ir izslēdzamas normas, kas paredz iespēju noteiktos apstākļos aizliegt šo sabiedrību akcionāriem izmantot savas balsstiesības. Iepriekš minēto normu piemērošana rada ekvivalentas sekas kā SIA dalībnieku vai AS akcionāru balsstiesību aizliegums kā prasības nodrošināšanas līdzeklis.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1355517
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties