Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:483617
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.11.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 76 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Nekustamā īpašuma jēdziens un veidi    5
1.1.  Nekustamā īpašuma iegūšanas veidi    8
1.1.1.  Nekustamā īpašuma iegūšana to iegādājoties    9
1.1.2.  Nekustamā īpašuma iegūšana ar ieilgumu    10
1.1.3.  Nekustamā īpašuma iegūšana ar pieaugumu    13
1.1.3.1.  Nekustamā īpašuma iegūšana dabas procesu ietekmē    14
1.1.3.2.  Nekustamā īpašuma iegūšana ar celtniecību    15
1.1.4.  Nekustamā īpašuma iegūšana uz dāvinājuma pamata    16
1.1.5.  Nekustamā īpašuma iegūšana mantošanas ceļā    17
2.  Pirkuma līguma attīstības vēsture Latvijā un saistību izcelšanās    18
3.  Pirkuma līguma sastāvdaļas    29
3.1.  Būtiskās līguma sastāvdaļas    29
3.2.  Dabiskās līguma sastāvdaļas    30
3.3.  Nejaušās līguma sastāvdaļas    31
4.  Pirkuma līguma priekšmets un forma, dalībnieki    33
4.1.  Pirkuma līguma forma    40
4.2.  Pirkuma līguma dalībnieki    57
4.2.1.  Fiziskas personas tiesībspēja un rīcībspēja    62
4.2.2.  Juridiskas personas tiesībspēja un rīcībspēja    65
4.2.3.  Prstāvība tiesiskā darījumā – pirkuma līgumā    66
4.2.4.  Pušu pienākumi nekustamā īpašuma pirkuma līgumā    67
5.  Pirkuma līguma izpilde, izpildes nodrošinājums    70
5.1.  Pirkuma līguma saistību pastiprināšana un izpildes nodrošinājums    70
5.1.1.  Ķīla un iespējamie ķīlas veidi    71
5.1.2.  Galvojums    74
5.1.3.  Rokas nauda    75
5.1.4.  Līgumsods    76
5.2.  Kreditēts darījums    79
5.3.  Skaidras naudas darījums    81
5.4.  Nomaksas darījums    82
5.5.  Līguma noslēgšana    83
  Secinājumi un priekšlikumi    88
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    93
  Anotācijas    99
  Pielikumi    102
  Pielikums Nr.1    103
  Pielikums Nr.2    106
  Pielikums Nr.3    108
  Pielikums Nr.4    113
Darba fragmentsAizvērt

Jaunas iespējas Latvijas juristiem pavēra un vienlaikus jaunus uzdevumus uzlika Latvijas iekļaušanās Eiropas Savienībā un aizvien plašāka līdzdalība globālajos tirdznieciskajos un citos sadarbības procesos. Daudzi mantisko un nemantisko labumu apgrozības jautājumi, papildinot Civillikumu, tiek regulēti citos likumos, kā arī Eiropas Savienības regulās.
Maģistra darba temats ir „Pirkuma līgums - nekustamā īpašuma iegūšanas veids”. Šis temats ir aktuāls un svarīgs, jo praktiski katru dienu gan fiziskās, gan juridiskās personas slēdz pirkuma līgumus, iegādājoties visdažādākās lietas, sākot ar pārtikas produktiem un beidzot ar nekustāmiem īpašumiem. Nenovērtējot pirkuma juridiskos riskus, līgumslēdzējpusēm var rasties sarežģījumi, it īpaši tas attiecās uz nekustama īpašumu iegādi. Pirkuma līgums ir vajadzīgs pušu gribas labākai un konkrētākai izteiksmei. Pirkuma līguma noslēgšana ir nepieciešama visos gadījumos, kad pastāv būtisks risks rasties strīdīgai situācijai. Mūsdienu saistību tiesību normatīvo aktu bāze ļauj paļauties uz likumiem slēdzot pirkuma tiesisko darījumu, bet pirkuma līgumu izmantošana dod labākus rezultātus attiecībā uz līguma pušu tiesisko attiecību regulēšanu.
Pirkuma līgumu pamatā regulē Latvijas Republikas 1937.gada Civillikums. Civillikumā ir lietots termins "pirkums", kas, kā raksta profesors K.Torgāns, un kam arī piekrīt darba autors, ir ērts tāpēc, ka ir īsāks par ne mazāk plaši lietoto terminu "pirkums-pārdevums". Pirkums vienam līguma dalībniekam vienlaicīgi ir pārdevums otram. Pirkuma līgumu bez Civillikuma regulē tādi likumi kā likums „Par preču un pakalpojumu drošumu un ražotāja un pakalpojuma sniedzēja atbildību”, „Patērētāju tiesības aizsardzības likums”, vairāki likumi regulē pārdošanu izsolē, zemes pirkumu un jautājumus kas attiecas uz pirmpirkuma tiesību realizāciju, bez tam Latvijas Republikai ir saistoši vairāki starptautiskie līgumu, kas reglamentē pirkšanas-pārdošanas noteikumus starptautiskos darījumos. Tāpēc, pētot jautājumus, kas saistīti ar pirkuma līguma noslēgšanu, nepietiek tikai ar Civillikuma normu pārzināšanu.
Maģistra darba pētījuma objekts ir tādas tiesiskas attiecības, kas saistītas ar pirkuma līguma noslēgšanu un tā tiesisko regulējumu.
Darba mērķis ir izmantojot normatīvajos aktos un speciālajā literatūrā sniegto in­for­māciju un teorētisko bāzi, izpētīt pirkuma līguma noslēgšanas tiesisko regulējumu un noskaidrot problēmas, kas rodas pirkuma līguma noslēgšanas procesā.
Darba uzdevumi:
izanalizēt Latvijas Republikas normatīvo aktu bāzi, kas regulē un ir saistīta ar nekustamā īpašuma pirkuma līgumu;
iepazīties ar citu autoru izteiktajiem viedokļiem, darbiem, atziņām, kas skar pirkuma līumu, nekustamo īpašumu, saistību pastiprināšanu;
izpētīt tiesu praksi;
izdarīt secinājumus, izteikt priekšlikumus un iespējamos risinājumus, kas novērstu trūkumus pie nekustamā īpašuma pirkuma noslēgšanas.
Lai sasniegtu darbā izvirzīto mērķi, tiks izmantotas gramatiskās, vēsturiskās, sistēmiskās un teleoloģiskās interpretācijas metodes, kā arī dažādas izziņas metodes: analītiskā– speciālās literatūras, likumu un normatīvo aktu izpēte un analīze, salīdzinošā, kritiski – metodoloģiskā un vispārināšanas metodes.

1.Nekustamā īpašuma jēdziens un veidi
Lai varētu sākt teorētisku un praktisku analīzi nekustamā īpašuma pirkuma līgumam, sākumā jānoskaidro, kas ir nekustamā īpašuma jēdziens.
Lietu tiesībās ir noteikts, ka lietas ir ķermeniskas vai bez ķermeniskas. Saskaņā ar Civillikuma 842.pantu1, ķermeniskas lietas ir vai nu kustamas, vai nekustamas, raugoties pēc tam, vai tās var vai nevar pārvietot, ārēji nebojājot, no vienas vietas uz otru. Nekustamas ir ķermeniskas lietas, kuras nevar pārvietot no vienas vietas uz otru tās ārēji nebojājot.
Īpašums (property, effects, possesion) – pilnīgas varas tiesības pār lietu, t.i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.2 Īpašumu raksturojošas pazīmes ir:
Pilnīgas varas tiesības pār lietu – kas nozīmē, ka īpašuma tiesības ir vismazāk aprobežotās un visplašākās lietu tiesības, kuras neizslēdz ierobežojumus gan kādas personas labā gan sabiedrības interesēs;
Tiesības valdīt – tā ir likumiskā vara pār lietu, kura pēc būtības ir faktiska iespēja izlietot lietu pēc sava ieskata ilgstoši vai atkārtoti;
Tiesības lietot – tā ir iespēja izmantot visas lietas derīgās īpašības (gūt ienākumus un augļus), lai apmierinātu īpašnieka visdažādākās vajadzības;…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties