Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:425659
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 56 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Saīsinājumi    6
  Ievads    7
1.  Hipotekārā kredīta tirgus būtība un instrumenti    9
2.  Hipotekārās kreditēšanas vēsturiskā attīstība    19
2.1.  Hipotekārās kreditēšanas pirmsākumi Latvijā    19
2.2.  Hipotekāro kredītu attīstība pēc Pirmā pasaules kara    20
2.3.  Hipotekārās kredītsistēmas izveide Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas    24
3.  Latvijas Hipotekārā kredīta tirgus analīze    27
3.1.  Latvijas komercbanku hipotekāro kredītu piedāvājumi    27
3.2.  Izsniegto kredītu struktūra Latvijas komercbankās    35
3.3.  Izsniegto hipotekāro kredītu dinamika    44
4.  Hipotekāro kredītu tirgus un Latvijas tautsaimniecības savstarpējā ietekme    47
4.1.  Latvijas tautsaimniecības attīstība    47
4.2.  Hipotekārā kredīta tirgus un nekustamo īpašumu tirgus savstarpējā ietekme    49
4.3.  Hipotekārā kredīta tirgus un inflācijas savstarpējā ietekme    53
4.4.  Hipotekārā kredīta tirgus turpmākā attīstība    57
4.5.  Latvijas finanšu institūciju ietekme uz hipotekārā kredīta tirgus attīstību    60
  Secinājumi un priekšlikumi    66
  Izmantotā literatūra    69
  Galvojums    72
  Pielikumi    73
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Visā pasaulē notiek nepārtraukts kreditēšanas process, jo gan fiziskām, gan juridiskām personām nepārtraukti rodas nepieciešamība pēc papildus naudas līdzekļiem, un Latvijā pēdējos gados kreditēšanas apjomi ir ļoti strauji pieauguši, it sevišķi hipotekāro kredītu apjomi.
Šobrīd hipotekārie kredīti Latvijā ir viegli pieejami, jo pastāv liela konkurence banku vidū šajā jomā un visas komercbankas cenšas piedāvāt pēc iespējas izdevīgākus noteikumus hipotekārā kredīta saņemšanai. Arī resursi bankām šobrīd ir vieglāk pieejami no ārvalstu finanšu iestādēm, tāpēc bankām paveras iespējas izsniegt arvien vairāk un vairāk hipotekāros kredītus.
Hipotekāro kredītu tirgus vēsturiskā attīstība ir diezgan sena, bet pašlaik pastāvošā hipotekārās kreditēšanas sistēma nemaz nav tik sena, un tāpēc hipotekāro kredītu tirgus šobrīd ļoti strauji attīstās, kas ir pilnīgi normāla parādība šajā tirgus attīstības posmā. Bet hipotekāro kredītu tirgus tāpat kā jebkurš cits tirgus nepastāv un nevar pastāvēt izolēts no kopējās valsts tautsaimniecības attīstības un nevar neietekmēt un nereaģēt uz izmaiņām citās tautsaimniecības nozarēs. Ne tikai valsts tautsaimniecības attīstība un dažādu nozaru attīstība un izmaiņas tajās ietekmē hipotekārā kredīta tirgus attīstību, arī dažādi notikumi politikā un dažādas finanšu institūciju tiešas vai netiešas darbības, kā arī izmaiņas likumdošanā ietekmē hipotekārā kredīta tirgus attīstību. Arī hipotekārā kredīta tirgus attīstība tādā virzienā vai tempā, kāds nav vēlams veiksmīgai valsts turpmākai attīstībai prasa dažādu finanšu institūciju iejaukšanos tirgus darbībā. Vistiešāk hipotekāro kredītu tirgus ietekmē nekustamo īpašumu tirgu un tāpēc hipotekāro kredītu tirgus straujā attīstība ir cieši saistīta ar nekustamo īpašumu cenu kāpumu.
No hipotekārā kredīta tirgus attīstības ir atkarīga visa valsts kreditēšanas procesa attīstība, jo hipotekārais kredīts ir viena no kreditēšanas formām, tātad hipotekāro kredītu tirgus ir kopējā kredītu tirgus sastāvdaļa. Savukārt kreditēšanas procesa attīstība ietekmē valsts tautsaimniecības attīstību, jo kreditēšanas procesa attīstība veido valsts iekšējo pieprasījumu, un valsts iekšējais pieprasījums līdzās ārējam pieprasījumam ir viens no galvenajiem faktoriem valsts tautsaimniecības attīstībā. Iekšējā pieprasījuma pieaugums ietekmē arī inflāciju, tāpēc ir pamats domāt, ka hipotekāro kredītu tirgus straujā attīstība ir arī viens no faktoriem, kas uztur valstī šobrīd tik augsto inflācijas līmeni.
Tāpēc ir svarīgi izpētīt, kā attīstās hipotekārā kredīta tirgus Latvijā, kādas sekas tas rada un var radīt nākotnē. Ir svarīgi analizēt, kā šī tirgus attīstība ietekmē Latvijas tautsaimniecības attīstību.
Šī darba mērķis ir uz veiktās hipotekārā kredīta tirgus analīzes pamata atklāt pozitīvās un negatīvās puses šī tirgus attīstībā un izstrādāt priekšlikumus problēmu risināšanai.
Mērķa sasniegšanai risināmie uzdevumi:
1) Pamatojoties uz speciālo literatūru, pētīt hipotekārā kredīta tirgus būtību elementus.
2) Analizēt hipotekāro kredītu tirgus vēsturisko attīstību.
3) Analizēt hipotekārā kredīta tirgus attīstību pēdējos gados.
4) Analizēt hipotekāro kredītu dinamiku.
5) Analizēt hipotekārā kredīta tirgus un Latvijas tautsaimniecības savstarpējo ietekmi.
6) Atklāt pozitīvos un negatīvos momentus hipotekārā kredīta tirgus darbībā.
7) Izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus Latvijas hipotekārās kreditēšanas sistēmas uzlabošanai.
Pirmajā nodaļā tiek raksturota hipotekārā kredīta tirgus būtība un elementi, jo, lai analizētu hipotekārā kredīta tirgu, vispirms nepieciešams tā vispārējs raksturojums. Otrajā nodaļā tiek pētīta Latvijas hipotekārā kredīta tirgus vēsturiskā attīstība, lai izprastu, kā šis tirgus ir izveidojies un kādā attīstības fāzē pašlaik atrodas. Trešajā nodaļā tiek veikta Latvijas komercbanku hipotekāro kredītu piedāvājumu un hipotekāro kredītu tirgus struktūru un dinamiku analīze, lai izprastu, kā šobrīd tirgus attīstās un izprastu straujo izsniegto hipotekāro kredītu apjomu pieaugumu. Ceturtajā nodaļā tiek analizēta hipotekāro kredītu tirgus un Latvijas tautsaimniecības savstarpējā ietekme vienam uz otru, lai atklātu pozitīvos un negatīvos momentus Latvijas hipotekāro kredītu tirgus darbībā.
Šajā darbā izmantotas ekonomiskās analīzes, statistiskās analīzes un ekonomiski matemātiskās metodes.
Aiz izmantotajiem citātiem kvadrātiekavās norādīts izmantotās literatūras saraksta numurs, no kura izziņas avota citāts izmantots vai gūti skaitliskie dati.
Darba izziņas avoti ir publikācijas, kurās apskatīti hipotekāro kredītu tirgus jautājumi. Speciālā literatūra izmantota, lai izpētītu hipotekārā kredīta teorētisko materiālu un tirgus vēsturisko attīstību. Dažādas publikācijas gan laikrakstos un žurnālos, gan internetā publicētie materiāli tiek izmantoti, lai izpētītu faktisko situāciju Latvijas hipotekāro kredītu tirgū.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties