Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:873957
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 72 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  LĪGUMU JĒDZIENI UN VĒSTURISKĀ ATTĪSTĪBA    7
1.1.  Uzņēmuma līguma jēdziens un vēsturiskā attīstība    7
1.2.  Darba līguma jēdziens un vēsturiskā attīstība    10
2.  LĪGUMU SUBJEKTI    14
2.1.  Uzņēmuma līguma subjekti    14
2.2.  Darba līguma subjekti    16
2.3.  Komercsabiedrības valdes locekļa statuss darba tiesiskajās attiecībās    22
3.  LĪGUMU NOŠĶIRŠANAS KRITĒRIJI    26
3.1.  Saistības mērķis    26
3.2.  Darba veikšanai nepieciešamie materiāli un darba rīki    29
3.3.  Rīkojumi    31
3.4.  Subordinācijas attiecības un neatkarība (darba kārtība)    34
3.5.  Darba veikšanas personisks raksturs    35
4.  SEKAS, JA NOSLĒGTS NEATBILSTOŠS LĪGUMA VEIDS    38
4.1.  Atbildība par nepareizi izvēlētu līgumu    41
  KOPSAVILKUMS    42
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA UN AVOTI    46
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
1. Uzņēmuma līgums civiltiesību sistēmā atrodas starp darba līgumu un pirkuma līgumu, jo tas ietver sevī gan darba, gan gala rezultāta nodošanas momentu. Ar uzņēmuma līguma ietveršanu Civillikuma 15.nodaļā „Prasījumi no darba attiecībām” ir uzsvērta līguma galvenā nozīme – kādas personas darbs citas personas labā. Ar šo pazīmi uzņēmuma līgums ir tuvs darba līgumam, jo darba līguma mērķis ir kādas personas apņemšanās veikt noteiktu darbu otrās personas labā un vadībā par noteikto atlīdzību.
2. Nedrīkst jaukt uzņēmuma līgumu un uzdevuma līgumu, jo šiem līgumiem ir atšķirīgas juridiskas sekas. Pastāvot darba līguma pazīmēm, uzņēmuma līgums atzīstams par darba līgumu. Uzdevuma līgums ir uzticības līgums, kurā puses savā starpā vienojas par kāda uzdevuma izpildi. Uzdevuma līgumā ir saskatāma līdzība ar pilnvarojuma līgumu; pilnvarojuma līgums regulē uzdevuma izpildītāja tiesisko statusu attiecībā pret trešajām personām, savukārt uzdevuma līgums regulē pušu iekšējo statusu.
3. Darba likums paredz iespēju darba līgumu noslēgt uz nenoteiktu un noteiktu laiku. Vispārīgā veidā darba līgums slēdzams uz nenoteiktu laiku, bet uz noteiktu laiku darba līgums slēdzams tikai Darba likumā speciāli paredzētos gadījumos. Savukārt uzņēmuma līguma termiņš, ja līgumā nav noteikts pasūtījuma izpildes termiņš, aprobežojas ar pasūtījuma izpildīšanas brīdi.
4. Civillikums regulē uzņēmuma līgumu koncentrēti, pamatā aprakstot tikai vienu uzņēmuma līguma paveidu – līgumu par lietas izgatavošanu. Savukārt Krievijas Federācijas Civilkodeksā atsevišķi izdalīti uzņēmuma līgumi par sadzīviskiem jautājumiem, būvniecības jomā, par projektu darbu veikšanu un uzņēmuma līgumi valsts vajadzībām. Civillikuma modernizācijas procesā, pozitīvi tiktu vērtēta šāda dalījuma ietveršana arī Latvijas Civillikumā, saglabājot pašlaik spēkā esošos vispārīgos noteikumus un papildinot ar uzņēmuma līgumu paveidiem. Šāda līgumu veidu atsevišķa izdalīšana palīdzētu vieglāk izvēlēties piemērojamo tiesību normu un sekmētu efektīvāku tiesību normu piemērošanu.
5. Saskaņā ar Eiropas Savienības Tiesas viedokli viena dalībnieka sabiedrība, kurā tās vienīgais dalībnieks ir arī vienīgais valdes loceklis, nepastāv pakļautība starp dalībnieku sapulci un valdes locekli, kas ir būtiska darba attiecību sastāvdaļa, tātad darba attiecības šādā gadījumā nepastāv. Tomēr Latvijas tiesu praksē pastāv tieši pretējs viedoklis, ka viena īpašnieka sabiedrībai ir jāslēdz darba līgums ar sevi, lai pildītu pienākumus, kas nav saistīti ar sabiedrības vadīšanu un pārstāvēšanu. Kā norāda Eiropas Savienības Tiesa, šādā gadījumā trūkst darba attiecību būtiskā sastāvdaļa – pakļautība darba devējam, tātad darba attiecības faktiski nepastāv un nav pareizi komercsabiedrības valdes loceklim slēgt pašam ar sevi darba līgumu.
6. Valdes locekļa un komercsabiedrības attiecības veidojas uz savstarpējās uzticības pamata. Tas, ka persona ievēlēta par komercsabiedrības valdes locekli nenozīmē, ka viņa automātiski kļūst par darbinieku. Līgums, kas regulēs valdes locekļa un komercsabiedrības savstarpējas attiecības, ir atkarīgs no pušu savstarpējās gribas un vienošanās satura. Ja puses būs vienojušās par darba līgumam raksturīgiem noteikumiem, tad konkrētās attiecības būs atzīstamas par darba attiecībām.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −45,67 €
Materiālu komplekts Nr. 1327284
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties