Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:976431
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 41 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    6
  Ievads    7
1.  Brīvostu īpatnējais statuss Latvijā un to raksturojums    10
1.1.  Brīvostas un to īpatnības    10
1.2.  Latvijas brīvostas kravu apgrozījuma rādītāju analīze    20
1.3.  Investīciju vide brīvostās    27
2.  Investīciju piesaistīšanas analīze Latvijā un Rīgas brīvostas teritorijā    34
2.1.  Investīciju projektu finansēšanas avoti un veidi    34
2.2.  Ārvalstu investīciju piesaistīšanas dinamika Latvijā no 2001. līdz 2005.gg.    36
2.3.  Ārvalstu investīcijas Latvijā un Rīgas brīvostas teritorijā    40
2.4.  Investoru prasības brīvostas videi    51
3.  Investēšanas projektu vadīšanas problēmas Rīgas brīvostas teritorijā    54
3.1.  Likumdošanas problēmas Rīgas brīvostās    54
3.2.  Rīgas ostas darbības un investīcijas piesaistīšanas riski un to novērtējums    65
3.3.  Ārvalstu investīciju risku pakāpes novērtējums un apdrošināšanas metodes Rīgas brīvostas teritorijā    71
3.4.  Ārvalstu investīciju piesaistīšanas perspektīvas Rīgas brīvostas teritorijā    73
  Seciājumi un priekšlikumi    79
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    83
  Pielikumi    87
Darba fragmentsAizvērt

Darba objekts: ārvalstu investīcijas Latvijas Republikā un Rīgas brīvostas teritorijā.
Darba mērķis: analizēt Latvijas un Rīgas brīvostas piesaistīto investīciju vidi, pētīt tās ietekmējošos faktorus, kā arī izstrādāt priekšlikumus investīciju piesaistīšanas uzlabošanai Rīgas brīvostas teritorijā.
Darba uzdevumi: Novērtēt Rīgas brīvostas nozīmi un tiešo ārvalstu investīciju lomu valsts ekonomiskajā attīstībā Latvijas tautsaimniecībā; izstrādāt Rīgas brīvostas analīzi; izpētīt Rīgas brīvostas kā darbības nozare Latvijas ekonomikā; apkopot faktorus, kas tieši ietekmē investīciju ieplūdumu ostā, t.sk. likumdošanā; izanalizēt Latvijas investīciju piesaistīšanas sistēmu; izstrādāt ieteikumus un priekšlikumus Rīgas brīvostas pārvaldes institūcijai investīciju vides pilnveidošanai.
Metodes un informācijas avoti: teorētiskas literatūras, likumdošanas aktu un statistisko dokumentu izpēte un analīze un darbs ar periodiskiem izdevumiem un Internets.
Darba rezultāti: tika noteikti faktori, kuri traucē un palielina ārvalstu investīciju ieplūdumu Rīgas brīvostas teritorijā, izanalizēta Latvijas investīciju piesaistīšanas sistēma, periodisko izdevumu sniegtas informācijas pamatā izpētītā ārvalstu investīciju piesaistīšanas situācija Latvijas Republikā un Rīgas brīvostas teritorijā.
Ārvalstu investīciju piesaistīšanas problēma ir aktuāla, daudz faktoru dēļ. Pirmkārt, ekonomiskais stāvoklis liek domāt par pārstrukturēšanu uz jaunus noietu tirgus, kas tieši saistīts ar ražošanas modernizēšanu, tas ir papildus investīcijas. Investīciju apklāšanas avots ir kā iekšējie, tā arī ārējas uzkrājumi. Lai sasniegtu stabila ilgtermiņa izaugšana, iekšējas investīcijas ir jānodrošina ar nacionālo uzkrājumu. Lai saglabāt iekšējo un ārējo ekonomisko līdzsvaru, - iekšējas uzkrāšanām ir jābūt 80% no investīcijām. Latvijai tādi rādījumi ir pavisam mazie, tātad, ir aktuāls jautājums par tiešo ārvalstu investīcijas piesaistīšanu, tas nozīme tādus, kas ir ieguldīti tieši Latvijas tautsaimniecībā. Ārvalstu investīcijas tiek piesaistīti visās valstīs, kā ekonomiski vajās, tā arī ekonomiski attīstītās (Tas veicina ekonomiski starptautisku sakaru attīstību un uzlabošanu).
Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, izvietojums pie Baltijas jūras, neaizsalstošas jūras ostas rada labas iespējas kravu pārvadājumu attīstībai. Ostu veiksmīgai darbībai ir labi priekšnoteikumi, kas noteiktā reģionā ļauj piesaistīt finanšu resursus un palielināt valsts eksporta un tranzīta pieaugumu, tādējādi uzlabojot Latvijas tautsaimniecību. 20.gs. beigās Latvijā tika izveidotas četras ekonomiskās zonas (BEZ) – Rīgas un Ventspils brīvostas, Liepājas un Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas, pamatā ar vienu uzdevumu – veicināt reģiona ekonomisko izaugsmi. Visām tām ir kopēji mērķi – investīciju piesaiste, jaunu darba vietu radīšana, tirzniecības veicināšana.
Jautājums ir aktuāls un arī noteikošājās cīņās par ietekmes sadalīšanu Latvijas ostas attīstības kontrolēšanā iesaistītās pašvaldības amatpersonas. Autoram gribētos prognozēt Latvijas ostā pārkrauto kravu apjoma pieaugumu un finansiālās situācijas uzlabošanos. Latvijas brīvostas labvēlīgā investīciju politika ļaus realizēt uzņēmumam vairākus svarīgus investīciju projektus, tādejādi nodrošinot kravu plūsmas pieaugunu. Latvijas brīvostas pārvalde realizēs vienotu Latvijas brīvostas programmu, kā rezultātā, piem., jau realizēts Daugavas kanāla padziļināšanas projekts.
Rīgas Tirdzniecības osta attīstība saistīta ar piesaistītiem kravu apjomiem, kas savukārt ietekmē arī visas Latvijas ostas un Latvijas attīstību. Kravu apjomu pieaugums dod Latvijas brīvostai papildu ienākumus, palielina valsts sociālā budžeta ienākumus, pilsētas pašvaldības nodokļu ieņēmumus, sniedz papildu ieņēmumus Latvijas Dzelzceļam un citiem tranzīta apkalpošanā strādājošajiem .
Jebkurš uzņēmējs, ieguldot naudu sava biznesa attīstībā, rēķinās, ka biznesa nesīs augļus – ļaus investoram nopelnīt. No finanšu viedokļa nedrīkst pieiet biznesa radīšanai un attīstībai citādi kā tikai caur prizmu – ilgtermiņā vai īstermiņā biznesam ir jāpelna. Īstermiņā tā ir peļņas gūšana no uzņēmuma saimnieciskās darbības, ilgtermiņā peļņas iespējām pievienojas vēl viena, kas Latvijā kļuvusi aktuāla pēdējos 2 – 3 gados, - tā ir paša radītā un sakārtotā uzņēmuma pārdošana.
Gatavojoties uz investīcijas lēmumu pieņemšanu balstītas finanšu vadības ieviešanu, kompānijas vadītājam sadarbībā ar darbnieku komandu vajadzētu noteikt konkrētus uzdevumus, kuru izpilde palīdzētu ievērot investīciju pieņemšanas principus. Darba tēma ir ļoti plaša, tāpēc savā darbā autors apskatīs konkrēti Rīgas brīvostas investīciju lēmumu pieņemšana attiecībā uz kravu pārvadājumiem caur Rīgas brīvostu. Kā instrumentu darba mērķa sasniegšanai autors izmantos pētījumus.
Darba mērķis: balstoties uz ekonomiskās literatūras un datu analīzes pamata par Rīgas brīvostas attīstības tendencēm pēdējos gados, skatot to kontekstā ar Latvijas ekonomikas attīstību, analizēt Latvijas un Rīgas brīvostas piesaistīto investīciju vidi, pētīt tās ietekmējošos faktorus, kā arī izstrādāt priekšlikumus investīciju piesaistīšanas uzlabošanai Rīgas brīvostas teritorijā. Minētā mērķa sasniegšanai autors izvirzīja sekojošus darba uzdevumus:

1) Izvērtēt Rīgas brīvostas nozīmi un tiešo ārvalstu investīciju lomu valsts ekonomiskajā attīstībā Latvijas tautsaimniecībā;
2) Izstrādāt Rīgas brīvostas analīzi;
3) Izpētīt Rīgas brīvostas kā darbības nozare tirgu Latvijā;
4) Apkopot faktorus, kas tieši ietekmē investīciju ieplūdumu ostā, t.sk. likumdošanā;
5) Izanalizēt Latvijas investīciju piesaistīšanas sistēmu.
6) Izstrādāt ieteikumus un priekšlikumus Rīgas brīvostas pārvaldes institūcijai investīciju vides pilnveidošanai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −35,68 €
Materiālu komplekts Nr. 1175879
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties