Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:696320
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Izmantotie saīsinājumi    5
  Ievads    6
1.  Apdrošināšanas fondi, to būtība    9
1.1.  Apdrošināšanas fondu veidošanas nepieciešamība    9
1.2.  Apdrošināšana kā ekonomiskā kategorija    12
1.3.  Apdrošināšanas procesa sastāvdaļas    17
1.3.1.  Apdrošināšanas klasifikācija    18
1.3.2.  Apdrošināšanas risks    21
1.3.3.  Apdrošināšanas līgums    23
1.3.4.  Apdrošināšanas prēmijas    25
1.3.5.  Apdrošināšanas atlīdzības    28
2.  Apdrošināšanas sabiedrību fondi un apdrošināšanas tirgus    32
2.1.  Apdrošināšanas sabiedrību pašu un rezerves kapitāls    32
2.1.1.  Pašu līdzekļi    33
2.1.2.  Tehniskās rezerves    35
2.2.  Apdrošināšanas tirgus dalībnieki Latvijā    41
2.2.1.  Nedzīvības apdrošināšanas tirgus    45
2.2.2.  Dzīvības apdrošināšanas un pensiju fondu tirgus    53
2.2.3.  Apdrošināšanas starpnieki    57
2.2.4.  Kopapdrošināšana un pārapdrošināšana    59
2.2.5.  Apdrošināšanas uzraudzības inspekcija    62
3.  Apdrošināšanas tirgus attīstības problēmas Latvijā    65
3.1.  Latvija starp Baltijas apdrošinātājiem    65
3.2.  Dzīvības apdrošināšanas attīstības problēmas    68
3.3.  Nedzīvības apdrošinātāju trūkumi    71
  Secinājumi un priekšlikumi    75
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    80
  Galvojums    82
  Pielikumi    83
Darba fragmentsAizvērt

Bakalaura darba mērķis - iepazīstināt lasītāju ar apdrošināšanas fondu būtību, tā kā to finansu un kredīta kategoriju īpatnības nodrošina svarīgas ekonomiskās attiecības starp apdrošinājuma ņēmējiem, apdrošinātājiem un valsti, kā arī uz Latvijas apdrošināšanas tirgus datu analīzes pamata konstatēt trūkumus un dot priekšlikumus apdrošināšanas tirgus attīstībai.
Darba aktualitāte ir saistīta ar apdrošināšanas sabiedrību fondu veidošanas un izlietošanas (prēmiju un atlīdzību) nepieciešamību, balstoties uz zinātniskā literatūrā skaidrojošiem terminiem un apdrošināšanas tirgus rādītājiem par 1999.gadu.
Uzmanība tiek vērsta arī uz Latvijas apdrošināšanas tirgus uzraudzību un kontroli no Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas puses, kuras loma nosaka apdrošināšanas stabilitāti un ietekmi uz investīcijām un apdrošināšanas tirgus politiku.
Galveno secinājumu, problēmu uzskaitījums un risinājums balstās uz Latvijas apdrošināšanas tirgus dalībnieku izvērtējumu pa apdrošināšanas nozarēm, galvenokārt, ņemot vērā nedzīvības un dzīvības apdrošināšanas tirgus, to fondus, investīcijas, apdrošināšanas pakalpojumu piedāvājumu un pieprasījumu pēc tiem.
Bakalaura darbā “Apdrošināšanas fondu veidošanas problēmas Latvijā” tiek izvērtēta Latvijas apdrošināšanas sabiedrību darbība un ar to saistītās problēmas.
Apdrošināšana ir konservatīvs un uz uzticību balstīts bizness, kurš ir finansu industrijas sastāvdaļa un kurš ieņem nozīmīgu lomu valsts ekonomikā, tādēļ šai finansu un kredīta kategorijai ir jāvērš liela uzmanība no valsts uzraudzības un likumdošanas puses. Svarīgi atzīmēt apdrošināšanas tirgus piedāvājuma un pieprasījuma sabalansētību, kas stimulē apdrošināšanas sabiedrību darbību, t.i., fondu veidošanu un izlietošanu, nodrošinot to dalībnieku drošību un aizsardzību pret neparedzētiem gadījumiem viņu dzīvēs.
Apdrošināšanas galvenā funkcija ir riska pārvietošanas mehānisms, t.i., apdrošinājuma ņēmējam ir iespēja mainīt savu nedrošības sajūtu pret drošības sajūtu ar apdrošinātāju palīdzību, kuri nodrošina kompensāciju vai atlīdzību kādu iespējamu zaudējumu gadījumā. Tādas situācijas rašanās, ļauj sabiedrībai un katram indivīdam saņemt maksimālu aizsardzības garantiju savam īpašumam, savai veselībai vai dzīvībai.
Bakalaura darba mērķis ir apskatīt apdrošināšanas galvenās iezīmes un pamatnostādnes, balstoties uz apdrošinātāju darbību, saistot to ar apdrošinājuma ņēmēju pieprasījumu pēc apdrošināšanas pakalpojumiem, un uz Latvijas apdrošināšanas tirgus esošo datu analīzes pamata, konstatēt trūkumus un dot priekšlikumus apdrošināšanas tirgus attīstībai.
Mērķa pamatošanai ir noteikti risināmie uzdevumi:
speciālajā literatūrā izskaidrot apdrošināšanas fondu būtību un to veidošanas nepieciešamību, kā arī noteikt galvenos ar apdrošināšanas procesu saistītos jēdzienus,
izvērtēt Latvijas apdrošināšanas tirgu, bastoties uz valsts likumdošanu un statistikas datiem,
analizēt atsevišķu Latvijas apdrošināšanas tirgus dalībnieku darbību, to fondu veidošanu un realizāciju,
uz analīzes pamata vērst uzmanību uz esošajām Latvijas apdrošināšanas tirgus problēmām un izstrādāt priekšlikumus šo problēmu novēršanai.
Bakalaura darba struktūra ir iedalīta trīs nodaļās un to apakšnodaļās, kuras sīkāk ir sakārtotas pa skaidrojošiem apakšpunktiem, kuri atspoguļo mērķa realizāciju.
Pirmajā nodaļā - “Apdrošināšanas fondi, to būtība” - tiek skaidrotas apdrošināšanas galvenās finansu iezīmes, funkcijas, jēdzieni, kas palīdzētu izprast nākamo nodaļu aktualitāti un dažādas specifiskas atšķirības, kuras pamato apdrošināšanas tirgus īpatnības.
Otrajā nodaļā - “Apdrošināšanas sabiedrību fondi un apdrošināšanas tirgus” - uz likumdošanas aktu un statistikas datu pamata tiek izvērtēti Latvijas apdrošināšanas sabiedrību fondi un līdzekļi, par kuriem attēlotā informācija ir iekļauta pielikumos, kas nepieciešami apdrošināšanas sabiedrību darbības nodrošināšanai un saistību izpildei, lai attīstītos apdrošināšanas sabiedrību darbība. Šīs nodaļas otrajā apakšnodaļā - “Apdrošināšanas tirgus dalībnieki Latvijā” - tiek analizēti apdrošināšanas dalībnieki pa apdrošināšanas tirgus nozarēm, pamatojoties uz 1998.gada līdz 2000.gada 1.ceturkšņa datiem.
Šāda veida izvērtējums pamato apdrošināšanas sabiedrību darbību un ar to saistītās problēmas, un to novēršanu, kas tiek izklāstīts trešajā nodaļā “Apdrošināšanas tirgus attīstības problēmas Latvijā”, kurā pārsvarā tiek apzinātas Latvijas apdrošināšanas tirgus problēmas salīdzinājumā ar citu valstu pieredzi, kā arī uzsvērti pašmāju trūkumi, kuri būtu jānovērš.
Darbā skaitliskam pamatojumam, tabulu veidā, tiek izmantoti pielikumi, kuri atspoguļo kopējo dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību fondus, parakstītās prēmijas un izmaksātās atlīdzības.
Temata sašaurinājums ir veikts attiecībā uz Latvijas apdrošināšanas tirgus dalībniekiem kā apdrošināšanas brokeri, aģenti, kā arī pārapdrošināšanas un kopapdrošināšanas procesiem. Pārsvarā šajā darbā ir atspoguļoti Latvijas dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību fondi un tirgi, tā kā, salīdzinoši ar citu apdrošināšanas tirgus dalībnieku datu nepieejamību presē vai citos avotos, ir iespējams interpretēt plašāk to darbību. Pie nedzīvības apdrošināšanas, pamatoti jāuzsver transportlīdzekļu īpašnieku OCTA tirgus, jo pašlaik tā nozīme valsts likumdošanā saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvām un visa apdrošināšanas tirgus koncentrācijā uz to, būtiski ietekmē katras apdrošināšanas sabiedrības, kura ir saņēmusi šāda OCTA veida licenci, darbību, pētot tās fonda prēmiju iemaksas un atlīdzību izmaksas.
Vērtējot dzīvības apdrošināšanu, darbā ir pieminēti privāto pensiju fondi, kuru darbības lauku nevarētu uzskatīt par apdrošināšanas sfēru, lai arī to pamatdarbība ir saistīta ar ilgtermiņa uzkrājumu veikšanu, t.i., ieguldījumiem, kuri dod papildpensiju pensiju fondu dalībniekiem tieši tāpat kā ilgtermiņa dzīvības apdrošināšanas veids vai pensiju apdrošināšanas veids.
Svarīgas atzīmes ir veiktas attiecībā uz brīvo apdrošināšanas fondu ieguldīšanu aktīvos, kas dod apdrošināšanas sabiedrībām papildus ienākumus no likvīdiem ieguldījumiem un stabilizē apdrošinātāju darbību.
Bakalaura darbā izmantotās pētījumu metodes ir ekonomiskā un statistiskā pētījumu metodes pa pētāmajiem laika periodiem apdrošināšanas tirgū, tā kā to atspoguļojums reāli parāda tirgus attīstību un tā iespējamos neveiksmju iemeslus. Proti, tiek izmantoti arī dažādu grafisko attēlu un tabulu veidā atspoguļoti dati par apdrošinātāju fondu veidošanas un izlietošanas rādītājiem, par pieprasījumu pēc apdrošināšanas veidiem u.c. rādītāji.
Pētījuma periods. Darbā tiek apskatīta Latvijas apdrošināšanas tirgus dalībnieku darbība 1999.gadā, kas ir salīdzināta ar 1998.gada un 2000.gada pirmā ceturkšņa tirgus attīstību. Tiek ņemti vērā dati, kas pastiprina 1999.gada attīstības pieaugumu vai kritumu, salīdzinot ar periodiem no 1994. - 1999.gadam.
Darbā lietotie saīsinājumi, kuri tiek izmantoti bakalaura darbā, ir atšifrēti 5. lappusē.
Uzdevumu un analīzes veikšanai ir izmantoti LR likumdošanas akti, kuri bija nepieciešami, nosakot Latvijas apdrošināšanas fondu un apdrošināšanas tirgus normatīvus, šā gada statistikas izdevumi, kā arī periodiskie izdevumi kā Neatkarīgā Rīta avīze, Dienas bizness, Latvijas Ekonomists un Jaunā avīze. AUI nepublicēto datu informācija ir izmantota, parādot reālos datus par 1999.gadu esošā Latvijas apdrošināšanas tirgus tendences. Par teorētisku un skaidrojošu pamatu šajā darbā tika izmantota Deivida Blenda sastādītā grāmata, Jura Puncuļa - grāmata par privātiem pensiju fondiem, kā arī mācību literatūra par apdrošināšanu krievu valodā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties