Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:147879
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Analitiskā apskatas daļa    7
1.1.  Apdrošināšanas būtība, tās organizācija un mērķi    7
1.1.1.  Apdrošināšanas loma valsts ekonomikā    11
1.1.2.  Apdrošināšanas kompāniju izveidošanas pamatprincipi    13
1.1.3.  Apdrošināšanas valstiskā regulēšana    15
1.2.  Apdrošināšanas fonds    19
1.3.  Apdrošināšanas risks    21
1.4.  Apdrošināšanas pakalpojumu industrija, tās klasifikācija    23
1.4.1.  Apdrošināšanas pakalpojumu klasifikācija pēc apdrošināšanas objekta    23
1.4.2.  Apdrošināšanas pakalpojumu klasifikācija pēc apdrošināšanas formas    25
1.5.  Apdrošināšanas finansiālie rādītāji    27
1.6.  Peļņas un zaudējumu aprēķins apdrošināšanas sabiedrībā    31
1.6.1.  Peļņas un zaudējumu aprēķina shēma    32
1.6.2.  Atsevišķu peļņas un zaudējumu aprēķina posteņu atšifrējums    34
2.  Pētījumu un aprēķinu daļa    39
2.1.  BTA darbības apraksts    39
2.2.  Ieguldījumu lietderīgums Daugavpilī    40
2.3.  Pamatlīdzekļu ieguldījums Daugavpils filiālē    43
2.4.  Daugavpils filiāles ieņēmumu plānošana    44
2.5.  Daugavpils filiāles izdevumu plānošana    47
2.6.  Peļņas un zaudējuma aprēķina sastādīšana    50
2.6.1.  Peļņas un zaudējuma aprēķina tehniskais rezultāts    50
  Rādītāji    51
  Secinājumi    55
  Bibliogrāfiskais saraksts    57
Darba fragmentsAizvērt

Bakalaura darbs “Apdrošināšana” ietver 55 lpp., 4 att., 8 tab., 5 form.
Darbā ir noformulēti un atrisināti šādi uzdevumi:
aplūkota apdrošināšanas būtība, tā organizācija un mērķi;
apskatīts peļņas un zaudējumu aprēķins apdrošināšanas sabiedrībā;
veikts aprēķins par konkrētas filiāles atvēršanu un veikti ar to nepieciešamie aprēķini, t.sk. nepieciešamo ieguldījumu apjoms jaunajā filiālē; aprēķināti prognozējamie finansiālie rezultāti Daugavpils filiāles darbībā pirmā gadā.
Bakalaura darbs sastāv no divām daļām – analitiskās apskatas daļas un pētījumu un aprēķinu daļas.
Darba izstrādē tika izmantota dažāda veida literatūra. Kā galvenais izziņu avots analītiskai apskatas daļai tika izmantots Latvijas Republikas likums “Par apdrošināšanu” un Ministru kabineta noteikumi Nr. 448 “Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata sastādīšanas noteikumi”, kā arī dažādi mācību līdzekļi, avīžu, žurnālu raksti. Tika izmantoti Š.R.Agejeva, N.M.Vasiļjeva, S.N.Katirina autoru darbs “Страхование: теория, практика и зарубежный опыт”, Gomeļa V.B. darbs “Основы страхового дело”, Dr.Deivida Blenda darbs “Apdrošināšana: pamatprincipi un prakse”, kas ir tulkots no angļu valodas un Arthur Andersena izdotā grāmata angļu valodā “The Insurance Marketplace: A.Global View”.
1990. gada oktobrī Latvijas Republikas Ministru Padome pieņēma lēmumu par valsts apdrošināšanas reorganizāciju. Līdz ar to radās priekšnoteikumi normāla tirgus un normālas konkurences radīšanai. 1991. gadā tika sagrauts Valsts apdrošināšanas monopols. Sāka veidoties jaunas apdrošināšanas sabiedrības, kuras piedāvāja arvien jaunus pakalpojumus. Notika daudz reformu gan apdrošināšanas sistēmā, gan arī tās likumdošanā.
Latvijas apdrošināšana jau desmit gadus sekmīgi strādā tirgus apstākļos. Latvijas sabiedrībā ir uzlabojusies attieksme pret apdrošināšanu, ar vien lielāka sabiedrības daļa saprot, ka apdrošināšana ir stratēģiski svarīgs valsts ekonomikas sektors, kurš atstāj pozitīvu iespaidu uz ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstību valstī. Mūsdienās Latvijas ekonomika nav iedomājama bez apdrošināšanas sabiedrībām un to sniegtajiem pakalpojumiem.
Latvijas apdrošināšanas tirgū samērā strauji aug sabiedrību skaits, kuras nodarbojas ar apdrošināšanu, to skaits jau tuvojas vairākiem desmitiem. Starp apdrošināšanas sabiedrībām ir izveidojusies līderu grupa, kuras dalībnieki ir ieinteresēti savu ieņemto pozīciju stabilitātē un ilgā pastāvēšanā Latvijas apdrošināšanas tirgū. Pieaugošā konkurence apdrošināšanas sabiedrību starpā prasa katras kompānijas struktūras pilnveidošanu, apdrošināšanas tirgus izpēti un segmentāciju, spēcīgu, konkurētspējīgu stratēģiju un koncepciju izstrādāšanu, kā arī to realizēšanu ikdienas darbībā.
Šī darba mērķis ir aplūkot apdrošināšanas būtību un izstrādāt apdrošināšanas sabiedrības darbības ekonomisko pamatojumu.
Darba ierobežojumi: darbā tiek apskatīta tikai nedzīvības apdrošināšana.
Darbs tiks veidots no 2 daļām, kur pirmā daļa ir analītiskā, otrā – pētījumu un aprēķinu daļa.
Lai varētu labāk izprast Latvijas apdrošināšanas tirgu un veikt tā analīzi, nepieciešams izzināt apdrošināšanu un apdrošināšanas tirgus būtību, nozīmi un vietu valsts ekonomisko attiecību struktūrā. Pirmā darba daļā tiks apskatīti jautājumi, kas saistīti ar apdrošināšanas sabiedrību izveidošanu un to darbību regulējošo likumdošanu.
Šajā darba daļā tiks aplūkots Latvijas apdrošināšanas tirgus, tā attīstības tendences. Tiks apskatīti dažādi likumdošanas akti, kas reglamentē Latvijas apdrošināšanas tirgu – likums “Par apdrošināšanu”, ”Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums”, “Apdrošināšanas sabiedrību, to uzraudzības likums”, ”Par apdrošināšanas līgumu” u.c. apdrošināšanas sfēru reglamentējoši noteikumi, nolikumi un normatīvie akti.
Otrā darba daļā tiks izstrādāts konkrētas apdrošināšanas sabiedrības “BTA” Daugavpils filiāles darbības ekonomiskais pamatojums. Jebkura uzņēmuma būtisks ekonomisks faktors ir peļņa, kuru tie iegūst dažādos veidos – pārdodod kādu preci, sniedzot kādu pakalpojumu vai arī noslēdzot kādu veiksmīgu darījumu. Peļņas esamību vai neesamību uzņēmumā, kā arī uzņēmuma darbības efektivitāti nosaka tā finansiālie rādītāji. Arī apdrošināšanas uzņēmumiem pastāv dažādie finansiālie radītāji. Darbā tiks aplūkoti apdrošināšanas sabiedrības maksātspējas, stabilitātātes, rentabilitātātes rādītāji un tās attīstības iespējas.

1. Analitiskā apskatas daļa
1.1.Apdrošināšanas būtība, tās organizācija un mērķi

Apdrošināšana ir viens no uzņēmējdarbības veidiem, kas tiek regulēta atbilstoši katras valsts likumdošanai, kura tiek veidota vadoties no attiecīgās valsts ekonomiskās un politiskās situācijas, no apdrošinātāju un iedzīvotāju vajadzībām. Šiem likumdošanas aktiem ir jāaizsargā apdrošinājuma ņēmējs no apdrošinātāju (apdrošināšanas devēja) negribēšanas, nevarēšanas dažādu apsvērumu dēļ, pildīt solījumus (izmaksāt atlīdzību pēc apdrošināšanas gadījuma iestāšanās).
Katras valsts ekonomiskā un politiskā situācija arī nosaka apdrošināšanas tirgus attīstības iespējas, kā arī nodrošina visiem tirgus dalībniekiem vienādus darbības nosacījumus. Uzņēmuma darbības rezultāts var būt gan peļņa, gan arī zaudējumi. Gadījumos, kad uzņēmums cieš zaudējumus lielu lomu spēlē apdrošināšana.
Pasaules prakse rāda, ka jebkurš pakalpojums sasniedz savu efektivitāti jeb atdeves maksimumu pie tirgus neatņemamu elementu – pieprasījuma un piedāvājuma – savstarpējas mijiedarbības. Tādējādi apdrošināšanas tirgū no vienas puses dominē dažādu specifisku vajadzību apmierināšana, bet no otras puses – organizatoriska sistēma, kura šīs vajadzības nodrošina. Pieprasījums apdrošināšanas tirgū ir viens no apdrošināšanas tirgus vissarežģītākajiem elementiem, jo vajadzība pēc apdrošināšanas izpaužas sava veida riska pārejā (apdrošināšanas riski).
Tirgus attīstības ietekmē veidojas arvien jaunas organizācijas un uzņēmumi, kuriem ir nepieciešamība pēc apdrošinātāju aizsardzības no dažādu veidu riskiem (komerciālie riski). Arī fiziskās un juridiskās personas vēlas aizsargāt savas īpašuma intereses. Tāpēc pieprasījuma palielināšanās pēc apdrošināšanas pakalpojumiem, radīs jaunas apdrošināšanas risku sfēras.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties