Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:276468
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.08.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Ievads    4
1.  Apdrošināšanas raksturojums    6
1.1.  Apdrošināšanas definīcija    6
1.2.  Apdrošināšanas vēsture    6
1.3.  Apdrošināšanas jēga un tās ekonomiskais raksturojums    7
1.4.  Apdrošināšanas mehānisms    14
1.5.  Apdrošināšanas klasifikācija    14
2.  Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas juridiskais aspekts    16
2.1.  OCTA koncepcija, tās raksturojums    16
2.2.  Eiropas Savienības konteksts    29
3.  Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas priekšrocības un trūkumi    42
4.  Apdrošināšanas tirgus raksturojums un attīstības tendences    54
  Secinājumi un priekšlikumi    60
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    64
  Pielikumi    66
Darba fragmentsAizvērt

Ņemot vērā Latvijas virzību uz Eiropas Savienību, kādreiz arī līdz Eiropas valstu līmenim būtu jāpalielina apdrošināšanas firmu atlīdzība par satiksmes negadījumā iegūtajiem zaudējumiem. Tāpēc par apdrošināšanu atbildīgais Satiksmes birojs pirms diviem gadiem nolēma, ka piecu gadu laikā, ik gadu palielinot zaudējumu izmaksu apjomu, ir jāsasniedz citu valstu līmenis. Šādi apdrošināšanas izmaksu galējās summas ir pieaugušas jau divas reizes — 2001. un 2002. gadā.
Jau šogad polises cenu vairs nenosaka likumdošana, bet to nosaka apdrošinātāji paši. Ir grūti prognozēt, cik tā būs liela vai maza tuvākajā laikā, it īpaši pēc iespējas Eiropas Savienībā, lai gan minējumi, pētījumi un viedokļi ir bijuši dažādi.
Taču negribas piekrist domai, ka, augot apdrošinātāju atbildības limitiem, polises cena būtiski palielināsies. Autoraprāt, vislielākā iespēja bijusi iepriekšējos gados, kad atlīdzību maksimālās summas sāktas palielināt. Turklāt jāuzsver, ka sāks efektīvi darboties atlaižu sistēmas. Polises cena agrāk vai vēlāk būšot atkarīga no klienta apdrošināšanas vēstures. Piemēram, cik bieži viņš būs izraisījis ceļu satiksmes negadījumus, cik viņa kontā bijis rupju satiksmes noteikumu pārkāpumu, cik reižu viņš pieķerts pie stūres reibumā. Ārzemēs šie faktori ir izdalīti vēl sīkāk. Kaut vai apdrošinātājs apskata auto nobraukumu — kam tas mazāks, tam arī polise lētāka, jo viņš ceļu satiksmē parādās reti.
Būtiski, ka polises termiņš nevar būt īsāks par vienu gadu. Nav noslēpums, ka, tagad automašīnu apdrošinot uz gadu, polise uz gadu ir izdevīgāka nekā polise uz dažiem mēnešiem tikpat ilgā laika posmā. Diemžēl ar šādu ideju visvairāk neapmierināti varētu būt tā dēvētie sezonas braucēji, kuri ar savu automobili izbrauc vien vasaras mēnešos. Taču jāatzīst, ka likumdošana pieļaus samaksu sadalīt vairākos maksājumos. Tātad pirmo reizi cilvēks nopērk polisi un līdzīgi kā līzinga darījumos samaksā vien daļu apdrošināšanas cenas.
Jāmin tas, ka, ja klients vēlas ne tikai ietaupīt savu laiku, bet arī maksimāli ātri izvēlēties starp vairākām apdrošināšanas sabiedrībām, neaizpildot neskaitāmas pieteikuma anketas un nemeklējot īstos speciālistus, tad ir īstais darbs apdrošināšanas brokerim – brokera pienākums vienā apdrošināšanas veidā ir piedāvāt (piemēram, apdrošinot ēku vai mašīnu) vairāku apdrošināšanas sabiedrību piedāvājumus, izskaidrot apdrošināšanas noteikumus, kā arī atšķirības starp apdrošināšanas sabiedrībām, atgādināt par tekošajiem maksājumiem, kā arī sniegt informāciju par jauniem apdrošināšanas produktiem, ko piedāvā apdrošinātāji.
Darba mērķis ir izanalizēt obligātas civiltiesiskās apdrošināšanas būtība, nepieciešamību Latvijā un sniegt iespējamos uzlabojumu priekšlikumus.
Lai sasniegtu darba mērķi, tiks risināti šādi uzdevumi:
aprakstīt apdrošināšanas vispārējo raksturojumu, tās būtību un veidus,…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −50,24 €
Materiālu komplekts Nr. 1145619
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties