Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:768869
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  TEORĒTISKĀ DAĻA    4
1.  Veģetārisma raksturojums    4
1.1.  Veģetārisma jēdziens    4
2.  Veselīga veģetārā uztura ieteikumi    6
3.  Dzīvnieku stress un gaļas kvalitāte    7
4.  Veselība un uzturs    7
4.1.  Ēst var visu, bet ar ko tas beigsies?    8
4.2.  Zinātnieku pētījumi par veģetārismu    8
5.  Veģetārisma ētika    10
6.  Veģetārisma reliģija    11
7.  Karma    12
  PĒTNIECISKĀ DAĻA    13
1.  Veģetārisms no garīgā viedokļa    13
2.  Veģetārisms no zinātniskā viedokļa    16
3.  Veģetārās receptes un uzturvielas    18
  SECINĀJUMI    21
  IZMANOTĀ LITERATŪRA    22
  ANOTĀCIJA    23
  ANNOTATION    24
  PIELIKUMS    25
Darba fragmentsAizvērt

Veģetārisms (latīņu val. Vegetabilis - augu izcelsmes) ir uztura režīms, kura pamatā ir tikai augu izcelsmes produktu lietošana. [4, 120]
Ar veģetāru uzturu uzņem daudz mazāk tauku, daudz šķiedrvielu, bet akarotīna un vitamīnu, tāpēc patlaban uzskata, ka tas samazina sirds un asinsvadu slimību risku, žultsakmeņu veidošanās biežumu, aptaukošanos un audzēju attīstību, jo īpaši risku saslimt ar resnās zarnas vēzi. [4, 122]
Veģetārisma pamatojums vienmēr ir bijis vairāk vai mazāk saistīts ar kādu reliģisku virzienu – hinduismu, budismu, musulmaņu un kristiešu sektām, arī dažādu Austrumu tautu kultūras un ēšanas tradīciju ietekmi. Tas ir emocionāls, subjektīvs, poētisks, filozofisks, nevis zinātniski objektīvs uztura režīms. [2, 184]
Uzturvielas veģetārā uzturā:
Olbaltumvielu deficīta daudzveidīgā veģetāriešu un vegānu uzturā parasti nav. Olbaltumi jeb proteīni būtiskākā dzīvo organismu sastāvdaļa, tos veido apmēram 20 aminoskābes. Parasti astoņas no tām ir neaizstājamas jeb svarīgās aminoskābes, kuras organismā nevar sintezēties, tāpēc tās obligāti jāuzņem ar uzturu, savukārt pārējās cilvēka organismā veidojas no neaizstājamajām aminoskābēm. Augos atrodas visas neaizstājamās aminoskābes. Cilvēks pietiekamu daudzumu olbaltumvielu, tajā skaitā visas neaizstājamās aminoskābes, bez problēmām var uzņemt ar augu valsts produktiem, nelietojot dzīvnieku izcelsmes produktus.
Enerģiju ar uzturu veģetārieši, kopumā ņemot, uzņem nedaudz mazāk nekā visēdāji.
Kalcija galvenais avots uzturā ir piens un piena produkti. Lakto veģetāriešu kalcija daudzums uzturā ir tāds pats vai pat lielāks nekā visēdāju uzturā. Vegānu uzturā kalcija ir mazāk.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties