Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Starptautiski tiesiskā sadarbība - starptautiskā civilprocesa būtiska sastāvdaļa

     Novērtēts!

    Diplomdarbs86 Tiesības

21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:742874
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 78 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

1. STARPTAUTISKI TIESISKĀS SADARBĪBAS JĒDZIENS, SATURS UN PRIEKŠNOTEIKUMI
Pirmkārt, jāatzīmē, ka šī darba ietvaros tiks lietots gan jēdziens “starptautiski tiesiskā sadarbība”, gan “starptautiski tiesiskā palīdzība”. Pirmais ir vairāk raksturīgs Eiropas Savienības juridiskajai domai, un sekojoši šo tradīciju tagad pārņēmusi arī Latvija (skat. jautājumu par Civilprocesa likuma Projektu). Līdz tam valdošā valstu suverenitātes principa izpratne lika runāt ne vairāk kā par tiesisko palīdzību, un šāds formulējums bija sastopams arī Latvijas Civilprocesa likumā līdz pat 2004.gada 1.maijam . Šī darba mērķiem tiks izmantoti abi jēdzieni.
Par tiesisko palīdzību starptautiskajā praksē sauc vienas valsts tiesas vēršanos pie citas valsts tiesas ar lūgumu veikt procesuālās darbības šīs otras valsts teritorijā . Starptautiskās sadarbības attīstības rezultātā izplatību ir ieguvusi tiesiskās palīdzības jēdziena plašāka izpratne, ar ko starptautisko privāttiesību jomā saprot ne tikai tiesas uzdevumu izpildi, bet arī sadarbību informācijas sniegšanā par ārvalstu likumiem.
Lai nodrošinātu ieinteresēto personu tiesisko aizsardzību, starptautiskās tiesiskās palīdzības priekšmets tiek interpretēts ļoti plaši. Vācijas Nolikuma “Par tiesiskās palīdzības sniegšanu civillietās” 2.paragrāfa 1.daļa ar to saprot “jebkuru tiesisku vai oficiālu palīdzību civiltiesiska rakstura lietā, kas tiek sniegta, lai sekmētu valsts iekšienē notiekošu procesu ārvalstī vai ārvalstī notiekošu procesu valsts iekšienē” . Šajā sakarā 90% saņemto un nosūtīto lūgumu veido lūgumi par tiesas dokumentu nodošanu, skaitliski nākošā grupa ir lūgumi par pierādījumu iegūšanu . Minētā Nolikuma 5.paragrāfs min arī tiesas uzdevumus par procesuālu palīdzību (piemēram, informācijas iegūšanu, dokumentu pārsūtīšanu) un palīdzību tiesas nolēmumu izpildē.
Tiesiskā palīdzība tradicionālajā izpratnē neietver tiesāšanās izdevumu kompensēšanu maznodrošinātajiem procesa dalībniekiem. Šajā jautājumā bieži maldina juridiskā terminoloģija: piemēram, ja itāļu valodā assistenza giudiziaria nozīmē tiesisko palīdzību, tad ar assistance judiciare (arī aide juridictionnelle) saprot palīdzību tiesāšanās izdevumu segšanai. Franču valodā tiesisko palīdzību apzīmē ar terminu entraide judiciare. Attiecīgi angļu valodā – legal aid un legal assistence vai judicial assistance.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −42,96 €
Materiālu komplekts Nr. 1117694
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties