Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:244307
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Krājuma nosaukums ir „Zibens pareizrakstība”, manuprāt, atbilst Ojāra Vācieša spilgtajai un trauksmainajai personībai. Pēc manām domām, šādu nosaukumu O.Vācietis krājumam izvēlējies tādēļ, ka viņa daiļradei nebija lemts piedzīvot bez cenzūras drukāta vārda brīvību. Kā ir teikusi dzejnieka sieva Ludmila Azarova: „Vācietis dzīvoja no vienām dzelzs durvīm līdz otrām”. Taču neskatoties uz to, O. Vācietis mācēja savos dzejoļos ierakstīt visas latviešu tautas sāpi un to, kas PSRS laikā tika pārdzīvots. Daži kritiķi gan mēģina rakstīt un pierādīt, ka lirikas varonim šajā dzejoļu krājumā esot vai vienīgi saasināta jūtība, taču acīm redzama ir patiesība, ka šī saasinātā jūtība ir lirikas varoņa viena no rakstura īpatnībām, tiesa, visai spilgta. Tā uzplaiksnās ne tikai tad, kad jāsastopas ar sāpi un pārinodarījumu, bet arī tad, kad jādarbojas un jāsaprot.
2. Krājums iznācis 1980.g. un tas ir laiks, kad Latvija atradās PSRS sastāvā kā LPSR. Tie bija apspiestības un nebrīves laiki, kad latviešu tautas gars tika nomākts. Pastāvot cenzūrai, visiem tā laika latviešu rakstniekiem bija jāpiedzīvo grūts posms, jo mākslai cenzūra ir tas, kas neļauj vārdam izlauzties tālāk par tā noteiktajām robežām. Atšķirībā no mūzikas, kurā komponists var radīt pietiekamas un paliekošas vērtības arī cenzūras laikos, dzejnieks un vara, kas grib iznīcināt katru dzīvu vārdu – tās ir vissarežģītākās attiecības.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1134244
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties