Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:163272
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Saīsinājumu un nosacīto apzīmējumu saraksts    6
  Ievads    8
1.  Fondu tirgus būtība    8
2.  Fondu tirgus izveidošanās Latvijā   
2.1.  Ārpusbiržas vērtspapīru tirgus   
2.2.  Rīgas fondu birža un tās izveide   
3.  Rīgas fondu biržas tirdzniecības mehānisms   
4.  Rīgas fondu biržas tirdzniecības apgrozījuma analīze   
4.1.  Tirdzniecības kopējie rādītāji   
4.2.  Atsevišķu uzņēmumu tirgus stāvoklis   
  Secinājumi un priekšlikumi   
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts   
  Galvojums   
Darba fragmentsAizvērt

Fondu tirgus būtība

Uzsākot uzņēmējdarbību, uzņēmumam ir nepieciešams piesaistīt līdzekļus. To var paveikt dažādos veidos: ņemt kredītu bankā, iztiekot ar saviem līdzekļiem, izlaižot vērtspapīri u.c. Izstrādājot lielus projektus, uzņēmēji galvenokārt izvēlas vērtspapīrus kā lielāko un efektīvāko papildus finansu resursu piesaistīšanas veidu.
Viens no izplatītākajiem vērtspapīriem ir akcijas. Akcija ir apliecinājums, ka tās īpašniekam pieder īpašuma daļa attiecīgajā uzņēmumā [1]. Tā dod iespēju piedalīties a/s pārvaldē, saņemt peļņas daļu – dividendi kā arī nopelnīt uz akciju kursa svārstībām.
Izšķir vairāku veidu akcijas: vārda, uzrādītāja. Vārda akcijas ir akcijas, kurās norādīts tā īpašnieka vārds un mainoties īpašniekam tās tiek pārreģistrētas uz jaunā īpašnieka vārda. Uzrādītāja akcijām nav norādīts tās īpašnieks – to īpašnieks ir to uzrādītājs.
Vēl tiek izšķirtas: parastās, priviliģētās, personāla akcijas. Parastās akcijas dod tiesības to īpašniekam piedalīties a/s pārvaldē, taču negarantē konkrētu dividendes lielumu, tas ir atkarīgs no attiecīgā gada peļņas. Parasto akciju kurss ir mainīgāks nekā priviliģēto akciju kurss, tādēļ tās vairāk tiek izmantotas pelnot uz kursa svārstībām, jo to vērtības pieaugums un izmaksātās dividendes ir tieši atkarīgas no uzņēmuma peļņas. Turpretim priviliģētās (priekšrocību) akcijas nedod iespēju piedalīties a/s pārvaldē, tām ir noteikts fiksēts dividendes lielums, kurš to īpašniekam tiek garantēts. Šo dividenžu izmaksa ir primāra attiecībā pret parasto akciju dividendēm. Bet ja priekšrocību akciju īpašnieki kādu iemeslu dēļ nesaņem dividendes, par kādu uzņēmuma darbības gadu, tad nākošajā darbības gadā priviliģēto akciju īpašnieki var piedalīties a/s pārvaldē. Personāla akcijas izsniedz strādājošajiem viņu darbības stimulēšanai. Personāla akciju īpašnieki var saņemt dividendes, bet nevar piedalīties a/s pārvaldē.
Akcijas saistībā ar vērtspapīru tirgu tiek vēl iedalītas pēc to emisijas veida: slēgtās un publiskās emisijas akcijās. Slēgtās emisijas akcijas atšķiras no publiskās ar to, ka tās netiek izlaistas publiskā apgrozībā, t.i., tās netiek laistas atklātā tirgū. Vērtspapīru tirgū tiek tirgotas tikai publiskās akcijas.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties