Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:105868
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Teorētiskā daļa

Barbarismi un žargonismi neiederas literārā valodā, tie piesārņo valodu, tiem piemīt zemāka stila nokrāsa.
Barbarismi. Par barbarismiem sauc stilistiski nevēlamus aizguvumus, vārdus, kas bez kādas vajadzības pārņemti no citām valodām. Latviešu valodā ir diezgan daudz vāciskas cilmes barbarismu. Iesaskņojušos krieviskas cilmes barbarismu ir mazāk, taču pēdējā laikā latviešu valodā nākuši klāt jauni angliskas cilmes barbarismi.
Žargonismi. Par žargonismiem sauc žargonā lietotas neliterāras leksiskas vienības. Nereti to dēvē arī par slengu. Žargons ir neliterārās valodas paveids, ko lieto noteiktas sociālas vai profesionālas ļaužu grupas, diezgan bieži – morāli pagrimušie slāņi, lai paustu zināmu slepenību. Dažreiz žargona lietošana ir tikai īpaša runas maniere, mode – it kā humora pēc, emocionālas attieksmes paušanai, lai sajustu zināmu kopību ar savu vidi un atšķirtos no pārējiem. Diezgan bieži to dara skolēni, studenti, kareivji, kopumā jaunieši. Žargons ir kropļota valoda, kropļojumi skar visu valodas sistēmu – leksiku, gramatiku, fonētiku. Literāri vārdi tiek aizstāti ar nevajdzīgiem, dažkārt izkropļotiem aizguvumiem. Diezgan bieži tiek sagrozītas vārdu nozīmes, reizēm tiek pārveidota vārda forma.
Svešvārdi. Aizguvumus, kas sastopami daudzās valodās, sauc par internacionāliem vārdiem jeb internacionālismiem. Pēc tradīcijas internacionālismus sauc par svešvārdiem. Arī vārdnīcas, kas apkopo internacionālismus un skaidro to nozīmes, sauc par svešvārdu vārdnīcām. Internacionālismi visbiežāk apzīmē sabiedriski politiskās dzīves, zinātnes un mākslas jēdzienus.
Stila kļūdas. Ar stila kļūdām tiek saprastas valodas kļūdas, neveikla izteiksme (nepareiza vārdu kārtība teikumā), literārās valodas prasību un normu neievērošana.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1117640
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties