Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:434956
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  LABĀKIE STARPTAUTISKIE ZĪMOLI    3
2.  ZĪMOLA BRIEDUMA MODELIS    4
3.  ZĪMOLA PEPSI ATTĪSTĪBA    7
  Izmantotie literatūras avoti    10
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS

Zīmoli radās tālajā 1870. gadā kā alternatīva milzīgajam skaitam preču ar apšaubāmu reputāciju un ne pārāk augstu kvalitāti, ar kurām tika piepludinātas Amerikas Savienotās Valstis. Tolaik Amerikā, gluži tāpat kā visur citur pasaulē, rūpnīcās tika ražotas preces bez atpazīstamiem nosaukumiem – ziepes, graudu putraimi, lampas, ko, tā arī savu vārdu neieguvušas, izpirka vairumtirgotāji, lai pārdotu tālāk caur mazām tirgotavām vai lielākiem veikaliem. Ražotājam šāda situācija nebija izdevīga, jo viņa prece ne ar ko neatšķīrās no konkurentu ražotā.
Zīmolu izveidi atbalstīja arī pircēji, kuriem jaunievedums ļāva nepakļaut sevi riskam, kas radās, pērkot preci bez zīmola, bet neapmierinošu zīmola īpašību gadījumā bija iespējams no tā turpmāk izvairīties.


1. LABĀKIE STARPTAUTISKIE ZĪMOLI

Amerikas bezalkoholisko dzērienu ražotājs Coca-Cola 2005. gadā ieņēma pirmo vietu reitingā The 100 Top Global Brands („Pasaules 100 vadošie zīmoli”), ko ik gadu sastāda žurnāls BusinessWeek un mārketinga aģentūra Interbrand.
Pētījums tiek veikts sesto gadu pēc kārtas. Visus sešus gadus Coca-Cola ir nemainīgs reitinga līderis. 2005. gadā šī zīmola vērtība, pēc ekspertu viedokļa, bija $67,5 miljardi. Nemainījās 2005. gadā arī simt visdārgāko pasaules zīmolu pirmais piecinieks. Aiz Coca Cola seko Microsoft ($59,9 miljardi), IBM ($53,3 miljardi), General Electric ($46,9 miljardi) un Intel ($35,5 miljardi).
Sesto pozīciju 2005. gadā ieņēma Nokia mobilo telefonu ražotājs no Somijas. Skandināvu koncerna reitings salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir audzis par 10%.
Vadošo pasaules zīmolu saraksta pirmo desmitu noslēdz Disney, McDonald’s, Toyota un Marlboro. Tie visi ir saglabājuši savas 2004. gada reitinga vietas.
Šodien kompānijas nākotni nosaka zīmols. Zīmoli iegūst cilvēku uzticību. Zīmola patērētāju skaits aug, bet tas nozīmē, ka palielinās arī ienākumi.
2005. gadā pasaules vadošo zīmolu reitingā tika iekļautas dažas jaunas kompānijas. Tas ir kurjeru dienests UPS, interneta korporācija Google, Spānijas modes namu tīkls Zara, auto koncerns Hyundai, dārgo aksesuāru ražotājs Bvlgari un koncerns LG.
Latvija The 100 Top Global Brands topā netika pārstāvēta.

Daudzi zīmoli veiksmīgi attīstās jau vairāku gadsimtu gaitā, pastāvīgi iekarojot arvien jaunu un jaunu pielūdzēju atzinību. Citi produkti ir radījuši tirgu, kas praktiski neeksistēja pirms to rašanās. Telefoni un automobiļi, kas parādījās 19. gadsimta beigās, radīja jaudīgu industriju un gigantisku infrastruktūru visā pasaulē. Kalkulatoru, kopēšanas tehnikas, faksu, printeru un personālo datoru tirgus strauji attīstījās mūsu acu priekšā, burtiski pārveidoja visas biroju darbības stilu un tempu. Kad 1886. gadā parādījās dzēriens Coca Cola, veldzējošo dzērienu tirgus vēl praktiski neeksistēja: to patēriņš 1919. gadā bija tikai 2,4 galoni uz vienu cilvēku; 1929. gadā – jau 3,3 galoni; 1970. gadā – 30 galoni, bet 1992. gadā – vairāk nekā 48 galoni uz vienu cilvēku. Pateicoties kompāniju Coca Cola, Pepsi Cola un citu aktivitātei izveidojās pieprasījums, kas 70 gadu laikā ir palielinājies vairāk nekā 20 reižu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties