Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:884667
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts dibināts ar likumu „Par Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu” 1997. gada 11. decembrī uz 1990. gadā dibinātā Ziemeļvidzemes reģionālā dabas aizsardzības kompleksa bāzes un iekļauts UNESCO programmas „Cilvēks un Biosfēra” starptautisko biosfēras rezervātu tīklā. Tā platība ir 457600 hektāri. Kopumā rezervāta teritorija aizņem 6% no Latvijas teritorijas un tajā ietilpst arī Salacas ielejas dabas parks, 16 dabas liegumi, 3 dabas liegumu zonas, 4 dendroloģiski stādījumi un 25 ģeoloģiski un ģeomorfoloģiski dabas pieminekļi.
Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts (turpmāk ZBR) ir starptautiskas nozīmes dabas teritorija, kura atrodas valsts aizsardzībā. Tā pārvaldi veic administrācija, kas atrodas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzībā, kura savas kompetences ietvaros īsteno valsts vides aizsardzības politiku.
ZBR mērķis ir nacionālā un starptautiska nozīmē sasniegt līdzsvaru dabas daudzveidības aizsardzībā, ekonomikas attīstības veicināšanā un kultūras vērtību saglabāšanā, tāpat arī nodrošināt informācijas apriti vides pētījumos, monitoringa un vides izglītības jomā, veidot sabiedrības apziņu par vides un dabas aizsardzību kā arī sekmēt teritorijā degradētu ekosistēmu atjaunošanu. Rezervātā nodalītas trīs zonas: dabas liegumu zona, ainavu aizsardzības zona un neitrālā zona. Dabas liegumu zonā saglabājušās maz pārveidotas dabiskās ekosistēmas. Tādi ir purvu masīvi, Salacas ieleja, Vidzemes akmeņainā jūrmala. Dabas liegumi aizņem 18440 hektārus. Apkārt izveidotas ainavu aizsardzības zonas. Tās aizņem 160000 hektārus. To izmantošanas noteikumi saskaņojami ar rezervāta veidošanas mērķiem. Pārējo teritoriju aizņem neitrālā zona, kuras platība ir 162560 hektāri.
ZBR teritorijā sastopami gandrīz visi Latvijas mežu augšanas apstākļu tipi, sūnu purvi ar parasto priedi un pundurbērzu, jūrmalas piekrastes kāpas un pļavas, ūdeņi (upes, ezeri, dzirnavdīķi, Rīgas jūras līča austrumu piekraste).
Rezervāta teritorijā atrodas arī vērtīgi vēstures pieminekļi: Viena no pirmajām apdzīvotajām vietām Latvijā – Zvejnieku apmetne un kapulauks ( 5. – 2. g. tūkst. pirms Kr.) kā arī Riņņu kalna apmetne Salacas kreisajā krastā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1154752
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties