Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:531171
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Visu mājas kaķu ciltstēvi ir Nūbijas savvaļas kaķi, kurus ēģiptieši pirms pieciem tūkstošiem gadiem izveda no Nūbijas. Senie ēģiptieši augstu vērtēja kaķu brīnišķīgo spēju iznīcināt grauzējus. Par to kaķi bija pieskaitīti pie svētajiem dzīvniekiem, bet nakts, auglības un bērnu radīšanas dieviete Basta tika attēlota ar kaķa galvu. Kaķi dzīvoja lepnos tempļos, pārtiekot no vislabākās barības, viņiem kalpoja savi priesteri, viņus pielūdza daudzie cienītāji. Ugunsgrēka gadījumā ēģiptietim no sākuma bija jāiznes kaķis un tikai pēc tam viņš drīkstēja ķerties pie uguns dzēšanas. Svētā dzīvnieka nāvi ļoti smagi pārdzīvoja. Bija sēru rituāls, saskaņā ar kuru nogrieza matus uz galvas un noskuva uzacis. Kaķa nogalināšana, pat nejauša, tika sodīta ar nāvi. Ir teika par to, kā kaķu dēļ ēģiptieši zaudēja kaujā persiešiem. Persiešu ķēniņš Kambizs pirms uzbrukuma kādai ēģiptiešu pilsētai savāca milzum daudz kaķu. Dzīvniekus palaida karaspēka priekšā, kur katrs karavīrs vairoga vietā turēja svēto radībiņu. Ēģiptieši padevās bez cīņas – viņi nevarēja riskēt ar kaķu dzīvībām. Mirušos dzīvniekus balzamēja un apbedīja no zelta vai sudraba izgatavotās kastēs, kuras bija bagātīgi rotātas ar dārgakmeņiem. 1860.gadā Ēģiptē netālu no Benihasānas atklāja kaķu kapsētu, kurā bija apbedītas 180 tūkstoši kaķu mūmijas. Kaķu laimīgā dzīve Ēģiptē beidzās aptuveni pirms 700 gadiem, kad ietekmīgā viduslaiku baznīca sāka vajāt dzīvniekus, kas bija cieņā Austrumos.

Kādi ir kaķis?

Kaķis ir zīdītājs, mednieks. Ir lielie kaķi un mājas kaķi, sauvvaļas. Sauvvaļas kaķis –Āfrikas sauvvaļas kaķis izskatās līdzīgs svītrainajam mājas kaķim tikai smagnējāks un ar lielāku galvu. Uz kājām un galvas viņam ir melnas šķērssvītras. Mājas kaķis - ir vairāk nekā 100 oficiālu atzītu šķirņu un daudz pagaidām neatzītu kaķu šķirņu. Mājas kaķi mēdz būt dažādi- vienkrāsaini, raibi, plankumaini un svītraini. Katras šķirnes kaķiem ir sava izcelšanās vēsture. Kaķu audzētāji nepārtraukti cenšas izveidot jaunas šķirnes. Lielie kaķi – Lauva un leopards ir sastopami Āfrikā un citās zemēs, kur ir karsti. Tādā klimatā arī dzīvo jaguārs, kura dzimtene ir Āfrikas tropiskā daļa. Jaguārs un leopards izskatās ļoti līdzīgi, taču viņu plankumi ir ļoti atšķirīgi. Jaguāram ir arī īsāka aste. Leopardi var būt pilnīgi melni, tad tos sauc par panterām. Leopardi un tīģeri ir karsto zemju iemītnieki, taču reizēm satopami arī augstā klimata zemēs. Pumu parasti nepieskaita pie lielajiem dzīvniekiem, lai gan tā garumā var sacensties ar lauvu mātīti. Sastopamas arī pumas, kas ir nedaudz lielākas par mājas kaķi. Pumas spēj droši nolēkt no 60 pēdu (18,3m) augstuma. Lielo kaķu mātītes laiza savus mazuļus, tādā veidā arī vairāk pieķeroties kaķēniem. Dažreiz mazuļi laiza māti. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1169840
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties