Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:670424
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Kaķu dzimtas veidošanās un domestikācija   
2.  Anatomijas un fizioloģijas īpatnības   
3.  Pārošanās   
4.  Grūstnība   
5.  Dzemdības   
6.  Kaķēnu audzēšana   
7.  Turēšanas veids un apstākļi   
8.  Kaķis un augi   
9.  Kaķis un citi mājas iemītnieki   
10.  Kaķa kopšana   
11.  Kaķa barošana   
12.  Pielikums   
Darba fragmentsAizvērt

Mūsu jaukais mīlulis ir kaķveidīgo dzimtas Felidae pārstāvis.Šīs dzimtas veidošanās bijusi ilga un sākusies paleocēnā (70 milj. g. p.m.ē.) no pirmatnējiem dzīvniekiem kreodontiem, no kuriem savukārt veidojās dažādi gaļēdāju dzīvnieku atzari; eocēnā (60 milj. g. p.m.ē.) tie izveidojās kā atsevišķa dzimta ar nosaukumu Miacis. Jau 40 milj. gadu p.m.ē. kaķu sencis dinictis pārvietojās uz pilnas pēdas un savu laupījumu nogalināja ar zobiem – nokožot. Tālākajā vēstures gaitā kaķu senču dzimta, šķiet, sadalījās divās patstāvīgās, atšķirīgās – Eirāzijas un Amerikas kontinentu grupās; tas bija saistīts ar šo teritoriju pakāpenisko atdalīšanos, kas ilga turpat 40 miljonu gadu. Šķirtajās teritorijās kaķi attīstījās atšķirīgi, tāpēc Amerikas kontinentā ir vesela virkne kaķveidīgo sugu, kuras nav raksturīgas citiem kontinentiem. Interesanti, ka Austrālijā, Jaunzēlandē un Antiļu salās, kuras nekad nav bijušas savienotas ar Eirāziju un Ameriku, kaķveidīgo sugas nav konstatētas.
Zooloģijas speciālisti iedala kaķveidīgo dzimtu divās daļās – Felinae un Phantherinae – tomēr vistuvākais šodienas kaķa sencis ir meža kaķis (Felis silvestris), kuram bijuši trīs dažādi paveidi – Eiropas meža kaķis, Indijas stepju kaķis un Āfrikas dzeltenais kaķis. Katrs no tiem bijis sastopams savā areālā – Eiropas meža kaķis no Urāliem līdz tagadējai Spānijai un no Skotijas līdz Turcijai, kā arī Baltijas valstu teritorijās, bet Indijas stepju kaķis – Irākā un Indijā, kā arī Vidusāzijas kalnainajā daļā. Trešais kaķa senču paveids – Āfrikas dzeltenais kaķis dzīvoja visā Āfrikas kontinentā, Sīnajas pussalā, Srdīnijā un Korsikā. Ķermeņa līnijas visiem kaķiem bijušas līdzīgas, un tiem piemitis vairāk vai mazāk izteiktu līdzīgu pazīmju kopums. Piemēram, krāsa – tās pašas mūsdienu parasto mājas kaķu dažādās krāsu nianses ar raksturīgajiem tumšajiem riņķiem uz astes, svītrotu vai punktotu ķermeni. Vislielākais no kaķa senčiem bijis Āfrikas dzeltenais kaķis, bet visgarākā spalva bijusi Eiropas meža kaķim. Visi šie kaķu paveidi, savā starpā krustojoties, izveidojuši mūsu šodienas vienkāršā mājas kaķa – Eiropas īsspalvainā – senči. Taču, lai pilnīgi noskaidrotu, no kādiem kaķiem cēlušies šodienas mājas kaķi, jāmin arī citi paveidi, kuru raksturīgās iezīmes manāmas mūsdienu kaķu veidolā. Tie ir tuksneša kaķis, pelēkais kaķis un melnkāju kaķis. Visiem šiem kaķiem raksturīgas cietas spalvas, kas saaugušas starp kāju pirkstiem, lai dzīvnieks varētu staigāt pa sakarsušu tuksneša smilti; pelēkais kaķis ar saviem jutekļiem spējis reģistrēt atmosfēras spiediena maiņu. Līdz mūsdienām izdzīvojušas dažādas savvaļas kaķu šķirnes, kuras cilvēki ar dažādiem pasākumiem mēģinājuši piejaucēt.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1193994
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties