Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:493476
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Plūdonis, īstajā vārdā Vilis Lejnieks, dzimis Zemgalē, Bauskas tuvumā, kā saimnieka dēls. Mācījies vietējās skolās, pēc to pabeigšanas Kuldīgas skolotāju seminārā (1891. – 1895.). Strādājis par skolotāju Liezerē (1895. – 1897.), Kurzemes jūrmalā, Bigauņciemā (1897. – 1898.), Rīgā (no 1898. g.). Kopš 1933. gada Plūdonis atstāj skolotāja darbu un nododas tikai rakstniecībai.
Plūdoņa dzejas joma aptver smalki niansētu, krāsām un gleznām bagātu liriku, kas reizumis savijas gan ar simboliku, gan ar romantismu. Plūdonis pieder pie latviešu pirmspadomju lirikas lielākajiem formas meistariem. Viņa dzejas valoda bagāta ar dažādiem tropiem, dzejas panta pēdas mainās pielāgojoties saturam. Skaņu paralēlisms un aliterācijas te mainās ar stāstošu tēlojumu, kas sevišķi izceļas viņa episkajos sacerējumos – balādēs un poēmās. Skanīga un tēlaina ir arī Plūdoņa proza.
Plūdoņa lirikas un liroepikas galvenais emocijas avots ir dzimtenes daba, īpaši jūra, tautas tradīcijas un vēsture („Salgales Mada loms”, „Tīreļa noslēpums”), sociālie pretstati („Divi pasaules”), revolucionārā trauksme („Uz saulaino tāli”). Plūdonis ir dzejnieks ar sīkburžuāziskām svārstībām savā dzīvē un daiļradē. Buržuāziski demokrātiskās revolūcijas posmā viņš tuvinājies darba tautai. Viņa šā laika dzejoļi un poēmas izteic plašu tautas masu centienus un tieksmes, sasniedzot lielu iedarbības spēku.
Pie izcilākajām Plūdoņa lirikas un liroepikas grāmatām pieskaitāmas: poēmas „Divi pasaules”, „Rekviems”, „Atraitnes dēls”, „Uz saulaino tāli”; dzejoļu krājumi – „Pirmie akordi”, „Dzīves simfonijas”, „11 lirisku dziesmu”. Plūdoņa daiļdarbu izlase 4 sējumos iznāca 1922. – 1925. gadā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1199267
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties