Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:626541
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS   
1.  VILHELMA PURVĪŠA BIOGRĀFIJA   
2.  PURVĪTIS – PIRMAIS LATVIEŠU AINAVISTS   
3.  VILHELMA PURVĪŠA GLEZNA ,, PĒDĒJIE STARI”   
  LITERATŪRAS SARAKSTS   
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu gleznotāju vidū izcilu vietu ieņem Vilhelms Purvītis – latviešu nacionālās ainavu glezniecības izveidotājs, Latvijas Mākslas akadēmija organizētājs un tās pirmais rektors, lielisks pedagogs un neatlaidīgs cīnītājs par latviešu reālistiskās demokrātiskās mākslas attīstību.
Pati nāku no laukiem un esmu cieši saistīta ar dabu, tādēļ arī izvēlējos rakstit darbu par Vilhelmu Purvīti. Man ļoti patīk fotografēt dabu, tādēļ savā ziņā izprotu Purvīša vēlmi gleznot ainavas. Daudzos darbos Purvītim izdevies panākt tik labu dabas atainojumu, ka tas līdzinās fotogrāfijai. Piemēram:,, Sigulda”, ,, Pie ezera”, ,,Pavsaris”. ,, Pēdējais sniegs”, , Dzirnavas pie Māras dīķa”. Man pašai tuvāka ir melnbaltā fotogrāfija, tādēļ arī Purvīša gleznu melnbaltās reprodukcijas atstāj dziļu iespaidu. Vislabāk man patīk gleznas ’’Māja dārzā” ,, ,, Ziedoša pļava”. Darbs ,,Pēdējie stari” vedina uz pārdomām, tāluma efekts dod nostalģisku noskaņu un virza uz domām par dzīves jēgas izvērtēšanu.
Purvīša gleznām piemīt savdabīgs dabiskums, kuru pasvītro arī īpašas krāsu nianses. Daži toņi ir it kā paspilgtināti, piemēram, gleznā ,, Lielupe”, ,, Pavasarī”(Ziedonis), ,,Maszpilsētas nomalē”. Šīs gleznas dod it kā svaiguma efektu un optimistisku noskaņu tieši ar paspilgtinātajām un svaigi pavasarīgajām krāsām un dominējošajām pasteļkrāsu gammām.
Vilhelma Purvīša radošā personība ieņem latviešu tēlotājmākslā izcilu vietu. Viņa daiļrades principi pāriet no paaudzes paaudzē un bagātina latviešu tēlotājmākslu caur jauniem un talantīgiem māksliniekiem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties