Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:208068
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Teorētiskā daļa    4
1.1.  Vecumposma socioloģiskais raksturojums    4
1.1.1.  Vēlīnais socializācijas posms E. Ēriksona teorijas skatījumā    5
1.1.2.  Vēlīnā vecumposma socializācijas apraksts    6
1.1.3.  Vecumposma normu teorijas    7
1.2.  Pensionāru saskarsmes vajadzības    9
1.3.  Pašrealizācijas socioloģiskais raksturojums    12
1.4.  Vientuļo pensionāru sociālās rehabilitācijas un integrācijas iespējas Daugavpilī    15
1.4.1.  „Sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centra” darbības virzieni    16
1.4.2.  „Sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centra” struktūra    18
1.4.3.  „Sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centra” pakalpojumu analīze    20
2.  Pētījuma daļa    23
2.1.  Pētījuma metodoloģija    23
2.2.  Pētījuma rezultāti    24
  Secinājumi    34
  Priekšlikumi    36
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    37
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Viena no galvenajām vēlmēm, ko izjūt pensionāri ir nepieciešamība veidot sev piemērotas attiecības, kurās var paust savu personību gan konkrētā kolektīvā, gan sabiedrībā kopumā. Aizejot pensijā parādās pietiekami daudz brīvā laika, bet vairs nav tās sabiedrības grupas, ar kuru bija rasts būt regulārā vai biežā saskarsmē, pazūd kontakts ar citiem sabiedrības locekļiem un pensionārs vairs nevar apmierināt pašapliecināšanās un savas identitātes noteikšanas vajadzības.
Pensionāriem dažkārt mēdz piemist viedokļa vienveidība, un tas notiek, jo šo cilvēku viedokļi balstās uz nepietiekamu informāciju, ko tie saņem no dažiem avotiem, piemēram, vienas vai divām televīzijas programmām vai dažām bezmaksas pieejamām avīzēm, tikai saskarsmē ar apkārtējiem ir iespējams gūt informāciju vistiešākajā nozīmē un tā ietver dažādus subjektīvus papildinājumus un iespaidīgu personalizētu noskaņu.
Pensionēšanās vecumā cilvēkam daudzās jomās izveidojas izteikti augstāks pašapziņas līmenis ar prasību pareizi novērtēt viņu, lai viņš varētu izmantot esošās iespējas un turpināt tās attīstīt. Krasās apstākļu maiņas dēļ saskarsmē ar pārējo sabiedrību tiek veidota it kā jauna “personība”, jo šādi pensionārs var rast iespēju būt noderīgs arī turpmāk, nevis palikt “norakstīts” līdz mūža galam.
Pateicoties „Sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centra” izstrādātajām rehabilitācijas programmām, kuras veicina pensionāru un invalīdu izglītošanu, viņu sociālo rehabilitāciju, iespēju integrēties dzīvē un pašnoteikšanās spēju palielināšanu, pensionāri spēj adoptēt sevi jaunā situācijā, samazināt izolētību, veidot sociālo kontaktu un attīstīt nepieciešamās zināšanas un prasmes.
Vairāk nekā pusei respondentu (55%) ir nepieciešama medicīnas darbinieka konsultācija, jo vairākumam (62%) respondentu ir veselības problēmas sakarā ar vecumu. Lielai klientu daļai (31%) ir nepieciešamas sociālā darbinieka konsultācijas sakarā ar ikdienas problēmām. Liels respondentu skaits (59%) apmeklē vai dažreiz apmeklē psihologa konsultācijas, tas nozīmē, ka pensionāri uztraucas par savām problēmām un cenšas tās risināt kopā ar speciālistu.
Lielākā respondentu daļa (61%) apmeklē Dienas centru četras reizes nedēļā, jo tur viņi var gan sazināties viens ar otru, gan nodarboties ar to, kas patīk un saņemt pašapmierinātību no gūtajiem rezultātiem (gleznas, rokdarbu darinājumi, pinumi, u.c.), kā arī spēt pārsteigt un iepriecināt citus ar saviem darbiem, gan iegūt sev nepieciešamo informāciju un palīdzību.
Dienas centra apmeklētāji ir ļoti aktīvi, ikviens cilvēks nodarbojas uzreiz vairākos pulciņos. Dažādi nodarbošanās veidi, veicina attīstību vairākos virzienos. Pensionārus visvairāk interesē vides attīstības (88%) un informatīvās attīstības pulciņi (77%), pateicoties literārajam un mākslas salonam Dienas centā bieži tiek rīkoti literatūras vakari un divi klienti ir izdevuši dzejoļu krājumus. Dienas centra klienti ir izglītoti, nav vienaldzīgi un grib piedalīties sabiedriskajā pilsētas dzīvē, interesējas arī par citām iestādēm, kur var griezties pēc palīdzības.
Sociālais darbinieks pilda gan savus, gan sociālā rehabilitētāja pienākumus, no tā seko, ka, lai sociālais darbinieks varētu ļoti labi pildīt savus pienākumus, viņam ir nepieciešams palīgs, jo tā ir ļoti liela fiziska slodze.
Dienas centrs klientiem piedāvā daudz dažādu nodarbju pēc viņu interesēm un iespējām, kur viņi var pašrealizēties; speciālistu pakalpojumus; brīvā laika pavadīšanas iespējas. Vairākumam respondentu nav priekšlikumu „Sociālās aprūpes un rehabilitācijas dienas centram”, tomēr pēc respondentu atbildēm var redzēt, ka Dienas centrā trūkst medicīnas darbinieka pakalpojumu, kā arī Dienas centra klienti vēlas rīkot vairāk ekskursiju (tuvākajās ārzemēs).
Pētījuma rezultāti liecina, ka darba sākumā izvirzītā hipotēze ir apstiprinajusies - vientuļiem pensionāriem Daugavpilī ir pieejami sociālās rehabilitācijas pakalpojumi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1230536
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties