Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:786426
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka veselība, skaistums, darbaspējas lielā mērā ir atkarīgas no viņa paša. Sevišķi daudz cilvēks var darīt sava svara labā. Veselīgs, pilnvērtīgs uzturs būtiski veicina cilvēka fizisko un garīgo attīstību, paaugstina darbaspējas un mūža ilgumu. Tātad veselīgs uzturs ir veselības pamats. Visā pasaulē tiek meklēti veidi, ka nostiprināt iedzīvotāju veselīga uztura principus. Pareizs uzturs vien vel negarantē veselību, taču tas rada iespēju to saudzēt un nostiprināt. Senās Grieķijas filozofs Sokrats savu viedokli par mērenību uzturā formulēja šādi: “Cilvēks nedzīvo, lai ēstu, cilvēks ēd, lai dzīvotu”. Šodien mēs mēdzam runāt ne tikai par veselīgu, bet arī par profilaktisko uzturu. Tieši šāds uztura apzīmējums vislabāk atspoguļo šī svarīgākā bioloģiskā fenomena nozīmi slimību profilaksē un veselības nostiprināšanā.
Jo daudzveidīgāks ir mūsu uzturs, jo labāk apmierinās mūsu organisma prasības pēc nepieciešamajam uzturvielām. Ja uzturvielu trūkst, jeb ir par daudz, mainās to savstarpējās proporcijas organismā un līdz ar to rodas izmaiņas vielmaiņā (metabolismā). Rezultātā vispirms rodas organisma funkciju traucējumi, pēc tam sākas uzturvielu trūkuma vai to pārmērīga daudzuma izraisītas slimības. Lai izvairītos no tādām slimībām, jāatceras, ka ir jāēd veselīgi, regulāri, ar mēra sajūtu, lietot uzturā kvalitatīvus produktus.
Pasaules Veselības organizācija daudz uzmanības pievērš cilvēka uzturam.
Mums ir jāzin, ka ar ēdienu, mums jāsaņem apmēram 40 dažādu uzturvielu. Nevienā pārtikas produktā nav absolūti visas šīs vielas. Tās var uzņemt tikai tad, jā lieto daudzveidīgo pārtiku. Lietojot uzturā gan augu, gan dzīvnieka izcelsmes produktus, organisma vajadzības pēc šīm vielām apmierināsies. Nav jāatsakās ne no viena pārtikas produkta, bet tie jālieto ar mēru. Pārēdoties, mēs riskējam saslimt. Apmierinot organisma vajadzības pēc olbaltumvielām, taukvielām, ogļhidrātiem un bioloģiski aktīvajam vielām – vitamīniem, minerālsāļiem, nedrīkst pārsniegt nepieciešamo kaloriju daudzumu.
Viens no galvenajiem veselīga uztura priekšnoteikumiem norāda uz nepieciešamību saglabāt normālu ķermeņa svaru. Sievietes, ka likums, vairāk interesējas un rūpējas par sava ķermeņa svaru. Normāla svara saglabāšana ir ļoti svarīga gan sievietēm, gan vīriešiem.. Taču sieviešu organismā vielu maiņa noris par 5-10% lēnāk nekā tāda paša vecuma vīriešiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties