Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:280261
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
I.  gāzu maiņas traucējumi    3
II.  Plaušu slimības    4
  Avoti    9
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Organismā izšķir trīs elpošanas fāzes:
1. Ārējā elpošana jeb plaušu ventilācija – gāzu apmaiņa starp asinīm plaušās un ārējo gaisu, kas organismā iekļuvis caur augšējiem elpceļiem. Šajā fāzē skābeklis (O2) no ieelpotā gaisa difundē asinīs, bet oglekļa dioksīds jeb ogļskābā gāze (CO2) un ūdens no asinīm difundē uz izelpojamo gaisu.
2. Iekšējā elpošana – gāzu maiņa starp audiem un asinīm. CO2 no organisma šūnām difundē uz asinīm apmaiņā pret asiņu atnesto O2.
3. Šūnu elpošana – bioķīmisku procesu kopums, kura laika no patērētajām barības vielām tiek izdalīta organisma norisēm nepieciešamā enerģija. Šūnu elpošanā skābeklis mitohondrijos darbojas kā galējais elektronu akceptors.
I gāzu maiņas traucējumi

Stāvokli, kad organismā trūkst skābekļa, sauc par hipoksiju. Hipoksija var būt par iemeslu organisma funkciju traucējumiem vai atsevišķos gadījumos tai pat var būt letālas sekas. Hipoksiju var izraisīt skābekļa parciālā spiediena samazināšanās, traucēta skābekļa transporta gadījumā vai, ja novērojama audu nespēja izmantot skābekli.
Hipoksijai izdala vairākus veidus:
1. Hipoksiskā hipoksija – asinīs nonāk pārāk maz skābekļa, jo kādi noteikti apstākļi bloķē vai aizkavē skābekļa difūziju caur alveolu membrānu. To izraisa skābekļa spiediena samazināšanās plaušās vai augstkalnu apstākļi, retināts gaiss (hipobārā hipoksija), citi iekšēji faktori (normobārā hipoksija): samazināta gāzu maiņas platība (plaušās), dažādas plaušu slimības (astma, pneimonija, audzēji, arteriāli venozie šunti). Šī veida hipoksija ļoti bieži apdraud aviācijā strādājošus cilvēkus.
2. Hipēmiskā jeb hēmiskā hipoksija – samazināts skābekļa daudzums asinīs. Skābeklis nespēj piesaistīties hemoglobīnam. Šīs hipoksijas iemesli var būt hemoglobīna daudzuma samazināšanās asinīs vai sarkano asinsķermenīšu skaita samazināšanās. Nespēju pārnest skābekli ar asinīm var izraisīt asins nodošana, asiņošana vai hroniska anēmija, kā arī narkotiku lietošana, dažādas ķīmiskas vielas, arī saindēšanās ar vielām, kas veido stabilas saites ar hemoglobīnu - oglekļa monoksīdu jeb tvana gāzi (CO), nitrītiem, sēra savienojumiem – kā rezultātā samazinās tā hemoglobīna daudzums, kas spētu veidot oksihemoglobīnu. Šis hipoksijas veids bieži sastopams smēķētājiem (regulārai smēķēšanai fizioloģiski ir tāds pats efekts, kā atrašanās 3.000-8.000 pēdu zem jūras līmeņa).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1178220
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties