Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:833834
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vidusāzijā ietilpst 5 valstis - Kazahstāna, Uzbekistāna, Turkmenistāna, Kirgizstāna un Tadžikistāna. Šis reģions atrodas augstumjosjojuma (kalnu) apgabalu un pustuksnešu un tuksnešu dabas zonās. Ziemeļos Vidusāzija robežojas ar Krieviju, austrumos - ar Ķīnu, dienvidos - ar Afganistānu un Irānu, bet rietumos - ar Kaspijas jūru. Kopējā Vidusāzijas platība ir 3984400 km2. Kazahstāna ir lielākā Vidusāzijas valsts. Vidusāzijas reģiona iedzīvotāju valodas pieder pie indoeiropiešu un altajiešu valodu saimēm. Reģionā iegūst galvenokārt naftu, gāzi, akmeņogles un vara rūdu. Vidusāzijas dienvidos audzē kokvilnu. Ir attīstīta krāsainā metalurģija, vieglā rūpniecība, ķīmiskā rūpniecība, pārtikas rūpniecība, mašīnbūve un metālapstrāde.
Visā Vidusāzijā iedzīvotāji pēc reliģiskās piederības ir musulmaņi - sunnīti. No Vidusāzijas valstīm tikai Kazahstānā ir vidēji zems dzīves līmenis, bet pārējās četrās valstīs ir zems un ļoti zems dzīves līmenis. Vidusāzija atrodas seismiski aktīvajā zonā. Tur ir notikušas daudzas postošākās zemestrīces.
Tadžikistanas klimats ir ļoti daudzveidīgs: zemākajas vietās subtropisks, kalnu vidusdaļā mērens un auksts - kalnu virsotnēs.Klimata īpatnības atšķirās atkarībā no kopējās atmosfēras cirkulācijas vietas, no saules radiācijas, no dažādo gaisa masu maiņas pa gadalaikiem un kalnainā reljefa.
Ziemā Tadžikistānas klimats ir atkarīgs no aukstā kontinentāli sibīriskā un samērā siltā, mitrā okeāna gaisa, kas nāk no rietumiem.
Vasarā klimats ir atkarīgs no samērā lielās saules radiācijas, siltā, sausā, tropu gaisa, kas veidojas virs Rietumu un Vidusāzijas tuksnešiem.
Raksturīgākās Tadžikistānas klimata iezīmes - lielas diennakts un sezonālās temperatūras svārstības un sauss gaiss. Starpība starp vasaras un ziemas vidējām mēneša temperatūrām sasniedz 28 – 300C.
Kalni aiztur aukstās gaisa masas.
Pavasaris un rudens Tadžikistānā ir īslaicīgi. Agros pavasaros bieži līst lietus un dažreiz snieg. Lielākā daļa nokrišņu, ko atnes rietumu vēji, paliek kalnu nogāzēs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties