Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:479859
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Vērtības ir tas, kas nosaka un veido, katra cilvēka attieksmi, uzskatu kopumu, personību. Bieži tiek lietots gan vārdu savienojums vērtību sistēma, vai vērtības, dažkārt pat īsti neizprotot to jēgu un īsto nozīmi. Kopējo vērtību sistēmu veido atsevišķu vērtību komplekts, kas izkārtots kādā noteiktā veidā. Jautājums par vērtībām un to izkārtojumu noteiktā sistēmā ir aktuāls jau kopš vērtību teorijas attīstības pirmssākumiem.
Vērtību teorija jeb aksioloģija tiek skaidrota kā filozofiska mācība par vērtībām. (5, 573.lpp.)
Šī filozofiskā mācība aizsākusies 19. gs. beigās – 20. gs. sākumā. Tiek uzsvērts, ka viens no šīs mācības rašanās iemesliem ir ticības zušana „absolūtam kā pasauli vienojošajam un sakārtojošam principam” (5,573.lpp.) Šajā laikā Dievs vairs netiek uzskatīts par pilnību, cilvēki sāk uzdot jautājumus par lietu un notikumu vērtībām un to hierarhiju. Varētu teikt, ka savā ziņā Dievs vairs nav centrālais aspekts, viņa vietā tiek izvirzīts cilvēks, kuram pašam ir jāveido savs pasaules izpratnes hierarhiskais modelis.(5, 573.lpp.)
Tiek izvirzīti vairāki aksioloģijas virzieni, no kuriem var minēt vairākus svarīgākos, kas rosina diskutēt par vērtībām, to izpratni un cilvēka vietu un lomu.
Subjektīvisma virziens.
Šī virziena aizsācējs ir F. Nīče (Friedrich Wilhelm Nietzsche), šajā filozofiskajā virzienā tiek uzsvērta maksimāla saistība ar subjektu, tas ir cilvēku. F. Nīče arī bija viens no pirmajiem domātājiem, kas aktīvi un plaši aizsāka diskusiju par vērtībām. Saskaņā ar F. Nīčes uzskatu visas vērtības ir relatīvas, mainīgas, tās vislielākajā mērā ir pakļautas laika plūdumam, jo tās nerada cilvēks. Par F. Nīčes filozofijas lozungu var uzskatīt - visu vērtību pārvērtēšana. Turklāt vērtības rodas tikai vērtējuma procesā, turklāt atkarīgas no subjekta, kas vērtē. (5, 575.lpp.)
Pragmatisma virziens.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties