Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:402301
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pastāv divi valūtas kursu regulēšanas veidi -
tirgus regulēšana - tā darbojas uz valūtas piedāvājuma un pieprasījuma, t.i., uz tirgus konkurences principiem;
valstiskā regulēšana - tā virzīta uz tirgus regulēšanas dēļ izveidojušos negatīvo seku pārvarēšanu, noturīgu ekonomisko izaugsmi, maksājumu bilances uzlabošanu, bezdarba līmeņa un inflācijas pazemināšanu. Valstisko regulēšanu īsteno ar valsts valūtas politiku.
Pie valstiskās regulēšanas attiecas šādas galvenās aktivitātes -
valūtas intervence;
diskonta politika;
protekcionistiski pasākumi u.c.
Valūtas intervences galvenais mērķis ir izmainīt attiecīgās valūtas kursu, dažādu valūtu aktīvu un pasīvu bilanci, tirgus dalībnieku gaidas u.c.
Lai paaugstinātu nacionālās valūtas kursu, centrālā banka pārdod ārzemju valūtu un uzpērk nacionālo. Tādējādi tiek samazināts nacionālās valūtas apgrozījums, kā rezultātā palielinās nacionālās valūtas kurss.
Lai pazeminātu nacionālās valūtas kursu, centrālā banka pārdod nacionālo valūtu un uzpērk ārzemju. Šīs aktivitātes paaugstina ārzemju valūtas kursu un pazemina nacionālās valūtas kursu.
Centrālā banka intervences procesā izmanto valūtas oficiālās rezerves, kuru lieluma izmaiņas ir labs rādītājs, kas raksturo valūtas kursu formēšanas procesā izraisītās valstiskās iejaukšanās apjomu.
Valūtas oficiālo intervenci var īstenot ar dažādām metodēm -
publiski valūtas biržās;
konfidenciāli starpbanku tirgū, iesaistot valūtas brokerus vai tieši ar banku operācijām kādā termiņā vai ar nekavējošu izpildi.
Bez valūtas oficiālām rezervēm intervenci var veikt arī ar tādiem līdzekļiem kā ar īstermiņa aizņēmumiem, svapoperācijām.
Oficiālo valūtas intervenci iedala pēc īstenošanas procesa kritērijiem -
sterilā intervence - tā ir intervence, kuras procesā ārvalstu valūtu tīros aktīvus kompensē atbilstošas nacionālās valūtas aktīvu izmaiņas. Kopējā apritē esošā naudas masa M nedrīkst pieaugt, pretējā gadījumā izraisīsies lielāka inflācija. Sterilās intervences process praktiski neietekmē „naudas bāzes” jeb naudas masas oficiālo lielumu;
nesterilā intervence - tās procesā oficiāls valūtas rezervju izmaiņas izraisa „naudas bāzes” jeb naudas masas izmaiņas Nesterilo intervenci pielieto ievērojami retāk nekā sterilizēto intervenci.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties