Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:824589
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  LATVIJAS NACIONĀLĀ VALŪTA    5
1.1.  LATVIJAS NACIONĀLĀS VALŪTAS ATTĪSTĪBA NO 1987 – 2001    5
2.  REĀLI EFEKTĪVAIS KURSS    6
2.1.  LATA REĀLAIS EFEKTĪVAIS KURSS UN TĀ APRĒĶINĀŠANA    6
2.2.  1993.GADS    8
2.3.  1994.GADS    9
2.4.  1995.GADS    10
2.5.  1996.GADS    10
2.6.  1997.GADS    11
2.7.  1998.GADS    11
2.7.1.  I.ceturksnis    11
2.7.2.  II.ceturksnis    13
2.7.3.  III.ceturksnis    13
2.7.4.  IV.ceturksnis    14
2.8.  1999. GADS    14
2.8.1.  I.ceturksnis    14
2.8.2.  II.ceturknis    15
2.8.3.  III.ceturksnis    15
2.8.4.  IV.ceturksnis    16
2.9.  LATA REĀLI EFEKTĪVĀ VALŪTAS KURSA ATTĪSTĪBA NO 1993 – 2000    16
3.  LATA REĀLI EFEKTĪVAIS KURSS UN LATVIJAS KONKURĒTSPĒJA    18
3.1.  LATA REĀLAIS EFEKTĪVAIS KURSS PRET ATTĪSTĪTO UN ATTĪSTĪBAS TIRDZNIECĪBAS PARTNERVALSTU VALŪTĀM    18
3.2.  LATA REĀLĀ EFEKTĪVĀ KURSA PĀRMAIŅAS ATTIECĪBĀ PRET ATTĪSTĪTO TIRDZNIECĪBAS PARTNERVALSTU VALŪTĀM    19
3.3.  LATA REĀLAIS EFEKTĪVAIS KURSS UN EKSPORTS UZ ATTĪSTĪTAJĀM TIRDZNIECĪBAS PARTNERVALSTĪM    19
3.4.  LATA REĀLĀ EFEKTĪVĀ KURSA PĀRMAIŅAS ATTIECĪBĀ PRET ATTĪSTĪBAS TIRDZNIECĪBAS PARTNERVALSTU VALŪTĀM    22
  SECINĀJUMI    25
  PRIEKŠLIKUMI    26
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU    27
Darba fragmentsAizvērt

1990. gada sākumā, kad Latvija atguva neatkarību,bija jāsāk atjaunot sava ekonomika. Kā viena no savas valsts un ekonomikas pazīmēm ir sava nacionālā valūta. Bija jāpieņem daudzi svarīgi un dažkārt pat pārdroši lēmumi. Piemēram, pēdējos gados ir daudz spriests par to, kāds valūtas kursa režīms visefektīvāk nodrošinās stabilu un vienmērīgu tautsaimniecības attīstību, un galīgais risinājums šajā jautājumā vēl aizvien nav panākts. Gan fiksētajam, gan elastīgajam valūtas kursam ir savas priekšrocības un savi trūkumi, tāpēc jebkuras izvēles pamatā ir jābūt konkrētās valsts ekonomisko īpatnību rūpīgam novērtējumam. Taču fiksētais valūtas kurss bieži tiek ieteikts mazām valstīm ar atvērtu tautsaimniecību. Šo ieteikumu var piemērot arī Latvijai, kuras iekšzemes kopprodukts (IKP) ir mazāks par 0.01% no pasaules IKP un kuras ārējā tirdzniecība veido vairāk nekā 80% no tās IKP [1].
Latvijas Banka 1994. gada februārī nolēma piesaistīt nacionālo valūtu SDR valūtu grozam. Lēmuma pamatā bija šādi apsvērumi:
• Valūtas kursa stabilitāte novērš valūtas risku, samazina nenoteiktību un sekmē starptautiskās tirdzniecības attīstību, tādējādi veicinot efektīvāku līdzekļu sadali. Nacionālās valūtas stabilitāti var uzskatīt par vienu no instrumentiem, ko attīstības valstis izmanto tautsaimniecības pārstrukturēšanai.
• Piesaistot valūtas kursu tādas valsts (valstu grupas) valūtas kursam, kur ir zema inflācija, politikas veidotāji ir spiesti atturēties no ekspansionistiskas politikas. Līdz ar to ir vieglāk izvairīties no nepamatotiem lēmumiem, kas galu galā varētu novest pie ārvalstu valūtas rezervju zaudējumiem un tādējādi veicināt ekonomikas nestabilitāti.
• Fiksētais valūtas kurss gan iekšzemes sabiedrībai, gan ārvalstu ieguldītājiem dod skaidru signālu par Latvijas Bankas nākotnes nolūkiem un politiku. Veiksmīga fiksētā valūtas kursa politikas īstenošana ievērojami palielina sabiedrības uzticību centrālajai bankai un samazina inflāciju, tādējādi veicinot ieguldījumu ieplūšanu un tautsaimniecības tālāku attīstību [1].
Kad tika veikti visi šie svarīgie pasākumi rodas nepieciešamība pēc dažādo valstu valūtu vērtību salīdzināšanas. Latvijas nacionālās valūtas gadījumā nevar konkrēti noteikt nacionālās valūtas vertību attiecībā pret citas valsts valūtu, jo lats ir piesaistīts starptautiskam valūtas grozam un ne visas valstis no SDR ir mūsu galvenās attīstības partnervalstis, pie tam šo peldošo kursu nosaka Latvijas Banka, izmantojot piedāvājuma un pieprasījuma analīzi.
Lai veiktu šo salīdzinājumu ir nepieciešams izmantot reāli efektīvo kursu. Šo kursu var aprēķināt par bāzi izmantojot interesējošo valstu patēriņu cenu indeksu, inflācijas indeksu, algu līmeni.
Kursa darba temats ir “Nacionālās valūtas reāli efektīvā kursa attīstība Latvijā” un tā mērķis ir apskatīt reāli efektīvā kursa attīstības dinamiku Latvijā no 1993. gada līdz 1999 gada beigām, kā arī izteikt secinājumus un priekšlikumus par valūtas kursa tālākām attīstības tendencēm.
Kursa darba pirmajā daļā ir apskatīta Latvijas nacionālās valūtas attīstības vēsture no 1987. gada, jo Latvijas 80 gadu pastāvēšanas laikā ir bijušas četras dažādas nacionālās valūtas, tieši šī iemesla dēļ radās nepieciešamība noskaidrot kāda šobrīd tad īsti ir Latvijas nacionālā valūta.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties