Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:964527
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Pašvaldību jēdziens un principi    3
2.  Ieskats Latvijas pašvaldību vēsturē    3
2.1.  Pašvaldības periodā līdz 1918.gadam   
2.2.  Pašvaldības no 1918. līdz 1940.gadam   
2.3.  Pašvaldības no 1940. līdz 1994.gadam   
2.4.  Pašvaldību reforma Latvijā   
3.  Lažas pagasta vēsture -vakar, šodien, rīt   
3.1.  Lažas pagasta vispārīgs raksturojums   
3.2.  Lažas pagasts teritoriālo reformu “ tirgū”   
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Pašvaldību un iedzīvotāju problēmas atkal kļūst aktuālas politiķiem un pašvaldību iniciatīvas tiek apspriestas un atbalstītas. Šis ir atkal jauno cerību laiks, kurš pārvērtīsies par laiku, lai pašvaldības spētu četrus gadus atkal daudz paveikt iedzīvotāju labā un pārliecināti ar darbiem atskaitīties par paveikto. Pēdējos mēnešos sabiedrībā un arī preses materiālos pašvaldību tēma aktualizējusies. Tajos varam lasīt- vēlēšanu komisijas turpina pieņemt jaunos deputātu kandidātu sarakstus.
Kas ir pašvaldības? Pirmkārt, valsts vara uz vietām. Pašvaldības ir tas pamatposms, kur reāli satiekas valsts vara, likumi ar tautu, indivīdu. Tieši šajā līmenī likumdošana, valsts vara kļūst dzīva, taustāma. Tieši šajā līmenī notiek indivīda ( pilsoņa ) faktiskā, reālā dzīve, darbība. Ar un caur pašvaldībām pilsonis realizē savas politiskās, ekonomiskās tiesības. Vairums no mūsu iedzīvotājiem nodzīvo garu, darbīgu mūžu, tā arī nesastopot ceļā ne ministru, ne prezidentu. Taču savā pašvaldībā, pagastnamā būs iegriezies katrs pagasta iedzīvotājs ne vienreiz vien.
Lai labāk saprastu pašvaldību būtību šodien, savā pētnieciskajā darbā vēlējos atrast atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar valsts varas pamatu – pašvaldībām. Vēlos izzināt pašvaldību sistēmu Latvijā, iepazīties ar Latvijas pašvaldību vēsturi, kā arī izpētīt savas pašvaldības attīstības vēsturi un pašvaldības vēlēšanas pēdējos divdesmit piecos gados. Vēlos, lai šis pētījums būtu apkopots, ar to varētu iepazīties pagasta iedzīvotāji bibliotēkas un muzeja fondos. Katram skolēnam, jaunietim būtu pieejami šie apkopotie materiāli. Esmu pārliecināts, ka par šiem jautājumiem ir jārunā un jādomā jau sēžot skolas solā, jo mēs taču arī būsim atbildīgi par to, kāds būs mūsu pagasts nākotnē pēc pieciem vai desmit gadiem. Pārliecība, ka te ir mūsu mājas un mēs esam tās saimnieki, skolas bērniem jāapzinās jau no skolas sola. Neviens mums nevaicās – vai jūs gribat dzīvot kvalitatīvāk un neviens nenāks mūsu vietā kaut ko darīt lietas labā. Mums pašiem jāzina, ko mēs gribam un jāzina, cik mēs esam gatavi un varoši to realizēt. Tā ir mūsu nākotne un tā dēļ arī mums jau ir vērts par to domāt. Lai prastu strādāt – ir jāmācās. Tas ir nepieciešams arī tāpēc, ka ir taču sācies zināšanu gadsimts un vēl straujāka sabiedrības attīstība, kurā nepieciešamas cilvēku domāšanas, analīzes un spriešanas spējas. Vietējās pašvaldības ir visciešākā saskarsmē ar saviem iedzīvotājiem, saviem vēlētājiem. Tās problēmas ir aktuālas vienmēr un visiem, jo to risināšana skar katra pilsoņa materiālo labklājību un nākotnes perspektīvas. Tāpēc jaunā paaudze jāsagatavo aktīvi līdzdarboties valsts politiskajā dzīvē.

1. Pašvaldību jēdziens un principi
Visās demokrātiskās valstīs bez centrālās varas un pārvaldes institūcijām izveidotas un darbojas pašvaldības. Pašvaldības uzskata par katras demokrātiskas iekārtas pamatu, par demokrātijas šūpuli un par spoguli – jo attīstītākās pašvaldības, jo lielāka demokrātija valstī. Tieši pašvaldību līmenī ir lielākas iespējas iesaistīt pilsoņus pārvaldes darbā, izmantot viņu zināšanas un spējas dzīves apstākļu uzlabošanai, ir vislabākie, lai radītu vietējo iedzīvotāju prasībām atbilstošu harmonisku sabiedrību, par kuru viņi jūt atbildību. Stiprinot pašvaldības, stiprinās visa tauta, tiek realizēta efektīvāka un demokrātiskāka sabiedrības politika. Cilvēki ar pieredzi pašvaldību darbā ir sagatavojuši pirmo “ Pašvaldību politiķa rokasgrāmatu”, kuru izmantoju par pamatu, lai atrastu informāciju un atbildes uz man interesējošajiem pašvaldību jautājumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1230408
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties