Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:140260
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2016. - 2020. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  VALSTS UN TIESĪBAS: JĒDZIENS, BŪTĪBA UN IZPRATNE    4
2.  VALSTS UN TIESĪBU SAVSTARPĒJĀS ATTIECĪBAS    8
2.1.  VALSTS IETEKME UZ TIESĪBĀM    8
2.2.  TIESĪBU IETEKME UZ VALSTI    9
2.3.  TIESISKA VALSTS    11
  SECINĀJUMI    13
  IZMANTOTO AVOTU SARAKSTS    14
Darba fragmentsAizvērt

Jēdzienu “neatkarīga tiesa” var apskatīt lietas Nr. 2007-03-01 “Par Satversmes tiesas likuma 7. panta ceturtās daļas vārdu “bez pilnvaru termiņa ierobežojuma” atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 83. pantam, 91. pantam un 101. panta pirmajai daļai” ietvaros .
Satversmes tiesas likuma 7. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka Satversmes tiesas tiesnesim pēc pilnvaru izbeigšanās ir tiesības atgriezties iepriekšējā tiesneša amatā. Un, spriedumā (2007-03-01) tiesa norādīja, ka “neatkarīga tiesu vara un īpašs tiesneša statuss ir absolūti nepieciešama demokrātiskas tiesiskas valsts sastāvdaļa.”
Attiecīgi tam, Satversme noteic tiesnešu neatkarības garantijas: tiesneša padotība vienīgi likumam (Satversmes 83. pants), tiesneša iecelšana vai apstiprināšana amatā ar likumdevēja lēmumu un tiesneša neatceļamību no amata (Satversmes 84. pants) .
Tātad, var secināt, ka tiesnešu neatkarības princips lielā mērā attiecas uz tiesnešu iecelšanas kārtību un tiesu varas faktisko neatkarību no izpildvaras un likumdevēja politiskās ietekmes. Līdz ar to viens no faktoriem, kas noteic tiesiskas valsts idejas attīstīšanu ir neatkarīgas tiesas jēdziens.

SECINĀJUMI
1. Līdz ar pirmatnējā cilvēka tiekšanos pēc sociālās stabilitātes un drošības, parādījās sabiedrības uzvedības normas - tiesības. Savukārt, tiesības veicināja valsts, kā sabiedrisko attiecību regulatora, izveidošanos.
2. Valsts un tiesību jēdzieni ir cieši saistīti: Satversme noteic augstāko valsts varas orgānu darbību, tajā pašā laikā valsts, valdības organizāciju pārstāvniecībā, izstrādā un piemēro tiesību normas zemāk stāvošām valsts iestādēm.
3. Valsts ietekme uz tiesībām izpaužas ar valsts likumdošanas un izpildvaras iejaukšanos Satversmes likumu grozīšanā un piemērošanas kārtībā.
4. Satversme ar likuma spēku ierobežo valsts varu, kā arī regulē valsts varas darbības principus – tādā veidā tiesības ietekmē valsti.
5. Par valsts un tiesību savstarpējās mijiedarbības produktu var uzskatīt tiesiskas valsts izveidošanos. Tā kā Latvija ir demokrātiskā Republika, tā atbalsta tiesiskas valsts idejas. Satversmes tiesu prakse pamato šīs idejas ar neatkarīgās tiesas principu izskatīšanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties