Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:615745
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Katrā valstī eksistē ļoti daudz tiesību normu un tās ir ļoti dažādas, jo aptver visas sabiedriskās dzīves formas, regulē mantiskās attiecības, cilvēka tiesības uz vārdu un uzvārdu, godu, brīvību, dzīvību, darbu, utt.
Lai ikviens valsts iedzīvotājs varētu izmantot viņam vajadzīgās tiesību normas, lai sabiedrībā būtu informācija par to esamību, zinātnieki ir veikuši tiesību normu sistematizāciju pēc noteiktām pazīmēm ar mērķi, lai iedzīvotājiem, amatpersonām un ierēdņiem būtu vieglāk tajās orientēties.
Tiesību nozares mūsdienu tiesību sistēmā sastāda svarīgu ikdienas daļu, tas labāk palīdz mums izprast un regulēt tiesības, kuras savā būtībā ir specifiskas. Meklējot piemērotu tematu, autorei likās svarīgi, tas lai tematu varētu apskatīt no visiem tiesību aspektiem. Tiesību nozares saistās izaicinājumu, ierobežotās literatūras dēļ. Latvijas literatūrā pašreiz nav pietiekami vienota uzskata par Tiesību institūtu patieso un pareizāko iedalījumu, mums nav noteiktas sapratnes, tomēr tiesību nozaru kvalifikācija ir viena no svarīgākajām lietām Kontinentālajā Eiropas tiesību lokā, jo tur pamatā tiek atbalstītas rakstītas tiesības.
Tiesību nozares palīdz regulēt mums savas tiesības pašiem, neiejaucot tajā valsts varu, tāpēc būtiski ir saprast, kuras tiesības ir publiskās tiesības un kuras privātās. Dažas tiesību nozares tiek iedalītas gan pie publiskajām, gan pie privātajām tiesībām, kas tomēr garantē indivīdam palīdzību no valsts, ja nav iespējams vienoties ar strīdīgo pusi indivīdu savādākā ceļā. Ir nepieciešams iegūt nedaudz vispārinātāku pārskatu par tiesību nozarēm un apskatīt dažādu autoru viedokļus.
Tiesību sistēmas katrā Valsts nacionālajā sistēmā mazāk vai vairāk atšķiras, to nosaka vēsturiskie, sociālekonomiskie, politiskie apstākļi, iedzīvotāju uzskati, reliģija, dzīves veids, valsts iekārta un pārvaldes režīms. Latvijā, tapāt kā mūsu kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija, kā arī citas post sociālistisko Austrum- un Vidus Eiropas valstu nacionālās tiesību sistēmas atradās smagā pārejas periodā no Sociālistisko tiesību sistēmu (padomju) uz Kontinentālās Eiropas tiesību loku, mēs sākam apzināties tādu jēdzienu kā demokrātija un tiesības ne tikai grantējas tiesības no valsts (publiskās tiesības), bet arī pavērās iespējas privāto tiesību nozarei. Šobrīd Latvija daudzmaz ir veikusi pāreju no Sociālistiskās tiesību sistēmas, tomēr pastāv daudzas problēmas, kas skar lēno pārejas procesu.
Lai labāk spētu orientēties tiesību nozarēs un saskatītu būtiskākās atšķirības, starp tām noteikti svarīgākais ir tiesību sistēmas apskats. Dauzās no tām ir būtiskas atšķirības starp Sociālistisko tiesību loku un Kontinentālas Eiropas tiesību loku izpaužas pašā demokrātija (Sociālistisko tiesību lokā nepastāv tāds jēdziens, kā privāttiesības, jo tiesības pieder tikai valstij).

Referāta mērķis: Apskatīt tiesību nozaru kvalifikāciju, to iedalījums, svarīgākās tiesību nozares, tiem pakļautajiem tiesību institūtiem un tiesību sistēmu vispārēji.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties