Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:209769
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2018.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 29 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Kārļa Ulmaņa režīma ideoloģija un būtība    4
2.  Valsts ideoloģija un Baznīca K. Ulmaņa autoritārā režīma laikā    7
2.1.  Baznīcas mērķis un loma    7
2.2.  Baznīca un latviskums    9
2.3.  Jauninājumi dievkalpojuma norisē    10
2.4.  Kristīgā mācība    11
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra un avoti    14
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
K. Ulmaņa režīmā jautājums par nacionālismu – ideoloģiju, kuras centrā ir nācijas identitāte, bija ārkārtīgi aktuāls. To var saprast arī ar pēckara radīto nedrošības sajūtu tādās jaunajās valstīs, kā Latvija. Tautiskās identitātes nostiprināšana kalpoja arī kā politiskā un militārā protekcionisma veidotāja.
Kopumā jāsecina, ka K.Ulmaņa autoritārā režīma realizētā nacionālas valsts ideja un nacionālisms, kā arī tai pakārtotā tautas vienības ideja, būtiski ietekmēja gan valsts un tradicionālo kristīgo konfesiju attiecības, gan arī attiecības starp šīm konfesijām, gan arī to iekšienē.
Būtiskas izmaiņas šo Baznīcu dzīvē ieviesa 1934. gada 15. maija K.Ulmaņa valsts apvērsums. K.Ulmaņa autoritārās ideoloģijas balsts bija nacionālas valsts ideja un nacionālisms, kas izpaudās latviskas Latvijas veidošanā un tieksmē priekšplānā izvirzīt visu latvisko. Vienlaikus nozīmīga loma tika atvēlēta tautas vienības idejai, kura tika pozicionēta kā priekšnosacījums lieliem sasniegumiem.
Tieši nacionālas valsts un tautas vienības idejas ietvaros Baznīcas uzdevums bija atbalstīt un stiprināt autoritāro režīmu, parādot labvēlību jaunajai valsts iekārtai un tās ideoloģijai. Šajā laikā konstatējami centieni piesaistīt Latvijas ev.lut.Baznīcu valsts varai, jo luterticīgo iedzīvotāju skaits bija lielākais no pārējām konfesijām un tā atbilda K.Ulmaņa vīzijai par latvisku Latviju, taču nenoliedzami arī pati Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca tam nepretojās, jo tas nozīmēju lielāku finansiālo atbalstu no valsts puses, gan arī lielākas priekšrocības attiecībā pret citām konfesijām.
No vienas puses, K.Ulmaņa autoritārais režīms centās īstenot latviskas Latvijas ideju, taču, no otras puses, tas centās panākt Katoļu Baznīcas un Pareizticīgās Baznīcas lojalitāti Latvijas valstij un autoritārajam režīmam.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties