Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:646007
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pētniecisko darbu „Valodas stila kļūdas masu medijos” izvēlējos rakstīt, jo savu nākotni saistu ar darbu žurnālistikas jomā, interesanti šķita pētīt masu medijos visbiežāk pieļautās valodas stila kļūdas, analizēt, kādēļ veidojas šādas kļūdas. Valodas kļūdas meklēju un pētīju visos plašsaziņas līdzekļos (televīzijā, radio, presē un internetā).
Mans darba mērķis ir gūt priekšstatu par valodas situāciju masu medijos.
Darba uzdevums ir:
1.atrast valodas kļūdas;
2.izveidot raksturīgāko kļūdu kartotēku un klasificēt kļūdas;
3.iespēju robežās noskaidrot raksturīgāko kļūdu rašanās cēloņus (citu valodu ietekme, valodas mācīšanas nepilnības skolā u.c.).
Valodas stila kļūdas masu medijos ir sastopamas visai daudz, tādēļ to atrašana nesagādāja nekādas problēmas. Sava darba sākumā apskatu valodas kļūdu kopējo situāciju, un pēc tam klasificēju kļūdas un apskatu katru grupu atsevišķi.Valodas situācija plašsaziņas līdzekļos
Plašsaziņas līdzekļos valodas stila kļūdas sastopamas diezgan bieži, pietam kļūdās gan žurnālisti, gan politiķi, gan sabiedrībā pazīstami cilvēki. Plašsaziņas līdzekļos aizvien vairāk ienāk sarunvalodas stila vārdi, arī žargonvārdi. Dace Volfa laikrakstā „Diena” raksta: „Kļūdīties latviešu valodas dzimtēs, skaitļos gadās katram, tāpēc nerunāsim par atsevišķiem gadījumiem, bet par sistēmu. Latvijas televīzijas 1. un 7. kanālam šajā ziņā būtu maz ko pārmest — LTV raidījumu vadītāju vidū izceļas vienīgi Žaklīna Cinovska, kura tā arī nav apguvusi vienkāršās valodas likumības, kas nosaka vārdu kā un kad lietošana — gandrīz katrs viņas vadītais raidījums beidzas ar vārdiem: „Paldies, kad šovakar atnācāt!” [..] LNT ēterā personības vairs nesaista gramatikas likumi. Ļoti brīvi ēterā jūtas Baiba Sipeniece. Nepareiza valoda ir kā darvas karote visādi citādi medainajā mucā. Piemēram, a ( krievu ekvivalenta vārdam „bet”) lietošana un izplūšana ievadvārdos, attaisnojoties „nu gan es saputrojos” vai „esmu gan aizrunājusies”, dažu labu reizi tas būtu piedodams un pat amizanti ( kam gan nav gadījies saputroties), bet, ja tas gadās vai ik dienu...”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1204609
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties