Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:712556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    1
2.  Vadības teorijas nozīme vadīšanas procesā. Vadītājs un vadības process    3
3.  Vadības stilu raksturojums    5
3.1.  Autokrātiskais stils    5
3.2.  Demokrātiskais stils    6
3.3.  Liberālais stils    8
4.  Vadības stilu raksturojums shēmā, ieskaitot to formālo un kvalitatīvo puses    9
5.  Kas – vadītājs vai līderis?    10
6.  Kādam jābūt vadītājam?    11
7.  Secinājumi    13
8.  Izmantotās literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

No attāluma viegli būt drošam,
bet tiešā saskarsmē var būt problēmas.

Var droši apgalvot, ka uz šodiendienu nav grūtākās profesijas par vadītāja profesiju. Būt vadītājam – tā ir kompleksā profesija, jo prasa no cilvēka tik daudzu un dažādu prasmju esamību. Vadītājam jāzina nedaudz, toties par visu – no mūsdienu organizāciju veidošanas metodēm līdz cilvēka psiholoģijas noslēpumiem.
Tieši tā vadītāja darbības sfēra, kas saistīta ar viņa attiecībām ar padotajiem, ieņem centrālo pozīciju, runājot par vadītāja darbības veiksmīgumu vispār. Cik talantīgs un prasmīgs nebūtu vadītājs, bet, ja viņa pūles neatbalsta padotie – apakšvienības darbība diez vai būs veiksmīgi pilnībā. Ātri iegūst un nostiprina autoritāti tāds vadītājs, kuram izdodas atrast pareizo saskarsmes stilu ar padotiem.
Organizācijas vadītājam ir jāprot vadīt darbiniekus atbilstoši organizācijas mērķiem, izmantojot individuālās un sociālās apziņas tuvināšanas reālās iespējas. Vadīšanas māksla ir prasme dinamiski iedarboties uz subjektu ar mērķi sasniegt konkrētos apstākļos augstas kvalitātes darba rezultātus, izmantojot efektīvus paņēmienus un metodes.
Galvenais vadītāja darbībā ir personiska pozīcija, lietišķās saskarsmes stils, izvēlēts ietekmēšanas paņēmiens attiecībā uz padotiem. Cilvēku (padoto) ietekmēšanas paņēmieniem (vadības stilam) ir principiāli svarīga nozīme vadītāja veiksmīgai darbībai, tāpēc pielietojamo vadības stilu novērtēšana ir svarīgs aspekts vadītāja darbības kvalitātes analīzē.





2. Vadības teorijas nozīme vadīšanas procesā. Vadītājs un vadības process.

Cilvēku vadīšana ir zinātne un māksla, kuru ideju attīstība ir datējama ar laiku, kad cilvēki pirmo reizi mēģināja sasniegt mērķus, strādājot grupās. Atceroties vēsturi un pirmatnējās kopienas iekārtu, jāatzīst, ka jau toreiz cilvēki apvienojās grupās, lai kalpotu vienotam mērķim – iegūt pārtiku vai iekarot jaunas teritorijas. Grupā parasti izvirzījās vai tika izvirzīts līderis, kura uzdevums bija sasniegt noteiktu mērķi. Neveiksmes gadījumā līderis zaudēja savu līdera statusu, attiecīgās privilēģijas un viņa vietā stājās cits. Līdzīga situācija ir šobrīd, taču valsts sociālā struktūra ir komplicētāka un vadības procesi sarežģītāki. Tādēļ, vadītājam jābūt zinošam un spējīgam radoši risināt dažāda rakstura vadības problēmas. Lai to spētu, jāatzīst, ka cilvēku vadīšana ir māksla, kura uzliek par pienākumu pilnveidot zināšanas un iemaņas mūža garumā.
Senās Ķīnas filozofs, Konfūcijs norādījis, ka cilvēkam doti trīs ceļi, lai rīkotos saprātīgi: pats cēlākais – pārdomas; pats vieglākais – atdarināšana; pats rūgtākais – pieredze.
Vadītājs ir organizācijas darbinieks, kurš galvenokārt, atbild par vadības procesa nodrošinājumu. Tā ir persona, kas plāno, organizē, motivē un kontrolē visu resursu saprātīgu izmantošanu un pieņem efektīvus lēmumus, lai sasniegtu organizācijas mērķus.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1125283
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties