Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:827849
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Veimāras Konstitūcijai līdzīgas ir arī citu valsti konstitūcijas, piemēram, Ārkārtas nosacījumiem Indijas konstitūcijā ir līdzība ar Veimāras konstitūcijas, Igaunijas 1920. gada konstitūcija tika iespaidota no tās, tāpat arī Īrijas, ASV un citu valstu konstitūcijas.
Par Veimāras Konstitūciju izteikti dažādi vērtējumi, arī noliedzoši. Vieni uzskata, ka Veimāras Konstitūcija Vācijā iezīmēja pilnīgi jaunu demokrātijas attīstības ceļu. Konstitūcija atteicās no monarhistiskā virskundzības principa, liekot tā vietā tautas suverenitātes principu. Veimāras konstitūcija radīja valsts iekārtu brīviem pilsoņiem.
Veimāras Konstitūcija bija demokrātiska un viena no sava laika progresīvākām konstitūcijām, kā arī viena no vispamatīgāk izstrādātajām Satversmēm. Konstitūcija izcēlās ar savu republikānisko un demokrātisko raksturu – vispārējo vēlēšanu tiesību atzīšana. Konstitūcija deva triecienu vācu muižniecībai, atņemot tai kārtas priekšrocības, titulus un pielīdzinot tos pārējiem pilsoņiem. Muižniecība bija spiesta aiziet no valsts politiskās dzīves. Tās vietā nāca buržuāzija – fabrikanti, tirgotāji, baņķieri, lielo monopolapvienību pārstāvji. Valsts un virsnieku amatus tagad varēja ieņemt ikviens Vācijas republikas pilsonis. Valstī nostiprinājās monopolkapitāls. Veimāras Konstitūcijas demokrātiskie principi tika ietverti VFR jeb Bonnas pamatlikumā. Tomēr Veimāras Konstitūcijai bija arī vairāki trūkumi, piemēram, tika pavērts ceļš fašismam, proporcionālajai vēlēšanu sistēmai daudz partiju apstākļos bija nelabvēlīgas sekas. Demokrātismu mazināja arī pilsoņu tiesību uzsvērtais nacionālais princips – tiesības tikai vāciešiem. Pastāvēja duālisms starp reihstāgu un valsts prezidentu jeb parlamentārisma un prezidentālisma sajaukums. Bija arī plašas iespējas ierosināt par jebkuru jautājumu plebiscītu, kas noveda pie bezatbildīgas demagoģijas. Veimāras Konstitūcijai ir gan plusi, gan mīnusi, tomēr tā bijusi nozīmīga, jo izmantota kā pamats citu valstu konstitūciju izveidei, piemēram, pirmā oficiālā Korejas Republikas Konstitūcija sākotnēji tika veidota, balstoties uz Veimāras Konstitūciju.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties