Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:929119
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Ievads    4
1.  Gremošanas sistēma    5
1.1.  Gremošanas fizioloģija    5
1.2.  Fermenti    6
1.3.  Siekalas    7
2.  Vielmaiņa    8
2.1.  Enerģijas maiņa un uzturs    8
2.2.  Organiskās vielas un uzturs    10
2.3.  Vitamīni    12
2.4.  Neorganiskās vielas    14
3.  Izsalkums un apetīte    15
4.  Svara problēma    16
5.  Veselīga uztura priekšnoteikumi    17
5.1.  Uztura piramīda    17
5.2.  Barības uzņemšanas likumi    18
6.  Produktu saderības principi    20
7.  Secinājumi    23
8.  Izmantotie informācijas avoti    24
9.  Pielikums    25
Darba fragmentsAizvērt

Šis zinātniskais darbs ir ceļvedis veselīga uztura pasaulē, un akcentē uzmanību uz tā nozīmi cilvēka organisma darbībā. Uzturs – ir nepieciešams cilvēka eksistēšanai, savukārt veselīgs uzturs – ir nepieciešams cilvēka pilonvērtīgai, radošai dzīvei. Tomēr mēs reti par to aizdomājamies, tiecoties apmierināt savas gardēža velmes. Barība mums pirmkārt ir gandarījuma avots un tikai pēc tam – asinīm nepieciešamo komponentu, enerģijas avots. Uzturs ir atslēga oganisma funkcionēšanai, veselīgs uzturs – cilvēka veselības ķīla, ilga mūža cena.
Mūsdienu cilvēka dzīve ir psihiski un garīgi pārslogota, pilna ar trauksmēm un rosībām, bet pilsētnieku dzīve pie tā vēl ir arī apdraudēta: mazkustīgs dzīvesveids, netīrs gaiss, un galvenais, uzturs, balstīts uz pusfabrikātiem, krāsvielām un uz t.s. ātrās pagatavošanas barības.
Pie laimes, pieaug veselīga dzīvesveida atbalstītāju skaits. Bet tieši racionāls uzturs ir tā pamatideja. “Uztura higiēna” – ir pārskats pār organisma sistēmas darbību, uzturvielām, kas tam ir nepieciešamas, un protams, vesela uztura būtību, ar visām tās aspektiem, niansēm, priekšnosacījumiem un labumiem, kas ietekmē organismu, un tātad - arī cilvēku kopumā.
Cilvēka dzīve, arī tās aizsākšanās vistiešākajā ceļā ir saistīta ar barības uzņemšanu. Tas nav nekāds atklājums. Bez šaubām, katrs apzinās tās lomu cilvēka dzīvības uzturēšanai. No tā arī rādījās vārds ‘’uzturs’’. Bet vai tikpat var būt pārliecinātam par to, ka katrs apzinās uztura lomu veselībā, attiecīgi arī dzīves kvalitātē un garumā? Mēs par to neaizdomājamies. Tā ir savā veidā pragmatisma izpausme. Mūs pirmkārt rūp mūsu ārējais izskats un stāvoklis, un līdz ko rodas kādas problēmas – steidzamies veikt kosmētiskās procedūras. Bet, kas notiek mūsu iekšā, mūsu organismā, saskatīt nevar, vienīgi sajust, kad rodas kādas nopietnas tā darbības novirzes, slimību rašanās. Un tad seko ārstu vizītes, sāpīgās procedūras, nomācošas diētas, sāpīga atveseļošanās. Organisms ir kā mehānisms, kas agrāk vai vēlāk atgādina par sevi. Un tāpat, ka mehānisma darbība nav iespējama bez dzinēja, arī organisms nevar bez gremošanas sistēmas. Un tāpēc, vai ir vērts piegādāt tam nekvalitatīvu degvielu, pie tām vēl nepareizajās devās, lai pēc tam cītīgi censties savu organismu ‘’salabot”?
Noteikti nē. Veselība ir visgalvenākais cilvēka dzīvē, visvērtīgākais , bet laba veselība diemžēl ir arī visretākais. Ar veselības pieskaitīšanu pie galvenajām dzīves vērtībām laikam piekritīs arī vairākums vispārliecinātāko materiālistu. To nevar nopirkt, bet var panākt ar sabalansētu uzturu no pašas bērnības līdz sirmajam vecumam.
Šī zinātniskā darba mērķis ir uzrunāt, popularizēt un informēt sabiedrību par uztura higiēnu, akcentējot tā veselīguma un sabalansētības nozīmi kā pamatu veselīgam dzīvesveidam. Šī tēma ir svarīga, jo aptver plašu auditoriju un ir aktuālā mūsdienās.
Ja šis zinātniskais darbs dos iespēju lasītajiem uzzināt kaut ko jaunu, liks aizdomāties par veselīgu uzturu un pārdomāt savu, varbūt arī tajā kaut ko mainīt, racionalizējot un tuvinot ideālam, tad autore savu mērķi var uzskatīt par sasniegtu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties