Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:964766
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jēkabpils kaļķu deģa Jēkaba Skulmes un viņa sievas Jūlijas Ružas ģimenē piedzimuši 10 bērni. Uga (bērnība un jaunībā Hugo) dzimis 1895. gada 20.maijā. vecāku septītais bērns.
Vecāku mājās un tuvākajā apkaimē gūtie iespaidi, neapšaubāmi, ir ļoti nozīmīgi zēnu izglītošanās tieksmē un personības izveidē. Mājās nolemts, ka Otim(vienam no dēliem) jāmācās par gleznotāju. Jaunākā brāļa Ugas zīmēšana uzskatīta par Ota darbības atdarināšanu.
Sešu gadu vecumā māte Ugu aizvedusi uz tā saukto ķestera (Prusku) skolu. Pēc tam Uga mācījies gadsimta sākumā atvērtajā Jēkabpils tirdzniecības skolā. Tur viņš nokļuvis 8 gadu vecumā. Tajā strādājuši labi skolotāji, mācītas svešvalodas, visās klasēs arī latviešu literatūra. Skolas sarīkojumiem visi zīmējuši programmas un plakātus, hektografētajiem skolēnu žurnāliem „Līdums” un „Zvezda”, kā arī skolas izdotajam kalendāram „gads”- vinjetes. Skolotāja J. Kugas apciemojumi Ugam snieguši daudz iespaidu, plašāk pavēruši mākslas izpratnes un apjausmas loku.
1909. gadā 14 gadu vecumā, būdams jaunākais savā izlaidumā, Uga pabeidza Jēkabpils tirdzniecības skolu. 1909.gada vasarā(iespējams, pat agrāk) Uga sāk zīmēt Jēkabpils dzīves ainiņas- ciklu, kas turpināts vairākus gadus. Šobrīd zināms tikai viens no šī cikla zīmējums, daļēji gleznojums- „1912.gada 26.augusts Jakobšīte”. Nelielajā kompozīcijā, kurā attēlota plaša sanāksme laukumā, jūtama autora spēja lietpratīgi izmantot izraudzītos izteiksmes līdzekļus- tušas zīmējumu ar iekrāsojumu.
Jau kopš Jēkapbils laikiem Uga ir cītīgs lasītājs. Rīgas Aleksandra ģimnāzijā skolotāji Ugam šķiet garlaicīgi, ierēdnieciski. No iepriekšējās skolas kultūrvides ne vēsts. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties