Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:613860
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kā jebkura cilvēka darbība, arī tūrisms visās tā izpausmēs ietekmē procesus dabā. Kā jebkurai nūjai ir divi gali, tā arī tūrisma ietekme uz dabu var būt gan pozitīva, gan negatīva. Vispirms jau pati tūrisma attīstība zināmā mērā noritējusi paralēli dabas aizsardzībai. Tūrisms un īpaši aizsargājamās dabas teritorijas mūsdienu pasaulē ir cieši saistītas lietas. Ir divi galvenie veidi, kā šī saistība izveidojas.
Dažkārt sākotnēji kāda dabas vērtība tiek ņemta aizsardzībā, izveidojot aizsargājamas dabas teritorijas vai atsevišķus aizsargājamus objektus. Pēc tam tūristi atklāj, ka tās ir vietas, ko vērts redzēt. Šodien daudzi tūristi ir sava veida kolekcionāri: viņi kolekcionē nacionālos parkus un cita veida aizsargājamās dabas teritorijas, katru nākamo reizi braucot uz citu vietu.
Citkārt kāda vieta vispirms kļūst par iecienītu tūrisma objektu un tikai pēc tam tā iegūst aizsargājamas dabas teritorijas vai objekta statusu, lai arī nākamās paaudzes to varētu apskatīt vairāk vai mazāk tādā pašā izskatā. Pie tam iecienītais tūrisma objekts jāaizsargā nevis no mežu izciršanas, HES vai citu rūpniecības objektu būves, bet bieži vien no pašiem tūristiem. No tā, ka tūristu ir par daudz, no tā, ka tas ko viņi dara, kaitē šai vietai. Arvien vairāk kļūst to cilvēku, kas dzīvo pilsētās – arvien vairāk kļūst to, kas grib atpūsties mazskartā dabā.
Tūrisma un dabas attiecības ir pētītas daudzviet pasaulē. Arī Latvijā pēdējos gados šai problēmai pievērsta pastiprināta uzmanība. Šajā materiālā galvenokārt izmantota citās valstīs uzkrātā pieredze, kas ilustrēta ar piemēriem no Latvijas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties