Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:941296
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Dž. Hilmana antipātijās pret K. G. Junga neapziņas jē­dzienu dalās grupa autoru, kas sākuši veidot tādu „transpersonālo psiholoģiju”, kas būtu rados ar dzen un Tibetas budismu. Ik reizes, kad šajās aprindās uz­peld K. G. Junga vārds, psihologi norāda, ka viņa neap­ziņas modelis kā atsevišķa, iedzimtas ideācijas (ideācija - ideju veidošana, taisīšana) satu­roša sistēma nepalīdz izprast meditāciju. K. G. Junga modelis ir duāls tādā ziņā, ka tas padara jeb reificē (reificēt- lietiskot) dažādos cilvēka pieredzes aspektus par neapzinātiem saturiem (instinktiem, arhetipiem), tā turpinot koncipēt (koncipēt - izteikt jēdzienu valodā) kartēzisko prāta skatījumu kā noteiktu vietu or­ganisma iekšienē, kā kaut ko atšķirīgu un atdalītu no visām pasaules norisēm. „Neapziņa ir kļuvusi par vispārēju terminu, kas šķietami izskaidro visu to, kam cita iz­skaidrojuma nav, taču galu galā neizskaidro neko - tās nozīme paliek joprojām neskaidra.”
Nav noliedzams: K. C. Jungs meditāciju uzskatīja par vienpusīgu mēģinājumu bēgt no pasaules, izšķīdi­nāt ego, novedot pie miglainas vienības un bezlaicīguma pieredzes. K. G. Jungam meditācija bija sava veida kapitulācija kolektīvajai neapziņai - bīstama aizrauša­nās, kas pārāk viegli un ātri noraksta zaudējumos ego īpatsvaru. Bez-egoīgs mentāls stāvoklis var būt tikai ne­apzinīgs tā vienkāršā iemesla dēļ, ka vairs nav neviena, kas par to liecinātu. K. G. Jungs nespēja iedomāties tā­du apzinīgu mentālu stāvokli, kas nebūtu saistīts ar ego.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties