Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:666626
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Pilnīga konkurence    4
  Nepilnīga konkurence    5
  Monopols un monopsons    5
  Oligopols un oligopsons    6
  Monopoliska konkurence    7
  Patenti    8
  Monopola ierobežošana un pretmonopolu likumdošana    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Uzņēmējiem, pieņemot ar saimniecisko darbību saistītus lēmumus, ir jāņem vērā faktoru, kuri nav atkarīgi no uzņēmēja, bet būtiski ietekmē tā darbību. Šajā referātā tiks izskatīta viens no būtiskākajiem ārējiem faktoriem – tirgus struktūra.
Atšķirībā no analīzes mērķiem, tirgus formas var klasificēt pēc dažādām pazīmēm.
Vispirms aplūkosim relatīvi vienkāršu, bet ļoti svarīgu tirgus formu klasifikāciju.
Šīs klasifikācijas pamatā ir atsevišķa tirgus dalībnieka iespējas ietekmēt tirgus cenu. Ja neviens no tirgus dalībniekiem nespēj būtiski ietekmēt vai kontrolēt tirgus cenu, tad tā ir pilnīga konkurence.
Ja minētais nosacījums neizpildās, tad tā ir nepilnīga konkurence.
Pilnīgas konkurences tirgus mūsdienu ekonomikā nav plaši izplatīts, lielākā daļa preču tiek ražotas nepilnīgas konkurences apstākļos.
Raksturīgs: liels skaits uzņēmumu, firmu, kuri piedāvā šajā tirgū galvenokārt vienveidīgu produkciju un liels skaits pircēju. Atsevišķas firmas ražošanas apjoma izmaiņas šādos apstākļos nespēj vērā ņemami ietekmēt kopējo produkcijas izlaidi un piedāvājumu. Pārdevējiem nav iespējas paaugstināt cenu, un asas konkurences apstākļos tirgus cena tuvojas pašizmaksai.
Ne pircējs, ne pārdevējs nespēj partnerim diktēt cenu. Pircēji ir pilnīgi brīvi pārdevēju izvēlē. Konkurenti var brīvi bez speciālu šķēršļu pārvarēšanas iekļauties konkrētā tirgū, brīvi saņemt visu nepieciešamo tirgus informāciju.
Praktiski šī konkurences forma ar dažām novirzēm pastāv vienveidīgo preču biržās. Dažādi faktori spēj gan īslaicīgi, gan ilgstoši biržā izmainīt kopējo pieprasījuma un piedāvājuma samēru. Rekordraža vai neraža var piedāvājuma polā krasi mainīt situāciju labības un kafijas pupiņu pasaules tirgū. Var mērķtiecīgi ierobežot piedāvājumu (piemēram, naftas), lai kāpinātu cenas.
Uzņēmējiem kā ražotājiem, tā arī tirgotājiem, baņķieriem nozīmīga ir brīvi pieejamā biržas informācija par tirgus konjunktūru – par pieprasījuma un piedāvājuma samēra izmaiņām, par tendencēm cenu jomā.
Pilnīgās konkurences apstākļos cenu veidošanās specifika determinē firmu pūliņu ievirzi peļņas palielināšanas jomā. Ja firma nespēj ietekmēt cenu, tad paliek alternatīva – ražošanas izmaksu samazināšana. Tas stimulē jaunāko tehnoloģiju lietošanu, efektīvu risinājumu meklējumus organizācijā un pārvaldē. Var censties arī palielināt ražošanas apmērus. Nereti, lai samazinātu ražošanas izmaksas, tiek pamazināta produkcijas kvalitāte.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1204731
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties