Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:564513
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads. Situācija tirgū mūsdienu pasaulē    2
  Kas ir patērētāju tirgus segmentācija? Definīcija    3
  Tirgus segmentācijas jēga un efektivitāte    3
  Segmentu veidi, pazīmes, grupēšanas principi    4
  Patērētāju tirgus segmentēšanas bāzes    4
1.  Ģeogrāfiskas pazīmes    5
2.  Demogrāfiskās pazīmes    5
3.  Psihogrāfiskās pazīmes    7
4.  Rīcības pazīmes jeb segmentācija pēc uzvedības    8
5.  Segmentācija pēc vairākām īpašībām jeb jauktā segmentācija    9
  Modernākās pieejas tirgus segmentēšanā    10
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Darba fragmentsAizvērt

Ievads. Situācija tirgū mūsdienu pasaulē
Vēl pirms dažiem gadu desmitiem Latvijā, kad ekonomikā noteicošā bija plānveida ražošana un sadale, cilvēkiem pietrūka daudzu lietu, un par nepieciešamību iegūt tirgū savu nišu nevarēja būt ne runas. Brīvā tirgus apstākļos raksturīga preču un pakalpojumu pārpilnība, bet, ja patērētājsabiedrībā kaut kā sāk pietrūkt, ātri uzrodas kāds, kas patērētāja vēlmi apmierina. Notiek sīva konkurences cīņa nevis par preces iegūšanu, bet par iespēju to realizēt. Mūsdienu sabiedrībā nav aktuāls masu mārketings – situācija, kad viens ražotājs vai pārdevējs izvēlas kādu preci vai pakalpojumu un laiž to tirgū, lai apmierinātu visu cilvēku vēlmes. Šādi var rīkoties , piemēram, situācijā, kad iespējams ražot ar ļoti zemām izmaksām, kas ir zem tirgus cenas, piedāvājot pārdošanai par zemu cenu, kas ir zem vidējās tirgus vērtības. Ja precei ir plašs patēriņš, piemēram, daudzām pārtikas precēm, šādi iespējams realizēt lielu daudzumu produkta. Piemēram, ja reģionos, kur cilvēkiem trūkst pārtikas (daudzās Āfrikas valstīs), parādītos maize par grašiem, to ļoti ātri izpirktu. Taču ekonomiski attīstītajos reģionos tā nenotiek, tirgū te valda izsmalcināta un rafinēta konkurences cīņa, kas diktē nepieciešamību pēc dažādu pārdošanas stratēģiju izstrādes un lietošanās. Viena no tām ir tirgus segmentēšana.

Mūsdienās civilizācijas attīstība ir sasniegusi augsti izkoptu līmeni, cilvēki noslāņojušies pēc vajadzībām un interesēm. Viena universāla prece visiem pircējiem reti spēj apmierināt kaut nelielu daļu no tiem (vietā teiciens kas der visiem, neder nevienam). Pircējiem tiek piedāvātas daudzveidīgas iespējas iegādāties preces, kā arī ne tikai izvēlēties konkrētu preci, bet arī saņemt par to informāciju un iegūt preci viņam visērtākajā veidā un tīkamākajā iesaiņojumā. Pircēju vajadzību diferenciācija norisinās līdz ar labklājības pieaugumu, un tā tas ir ne tikai attīstītajās, bet arī jaunattīstības valstīs. Turklāt tirgus ir piesātināts. Tāpēc uzņēmēji praktiski vairs nelieto masu mārketinga paņēmienus, bet pārgājuši uz diferencēto mārketingu. Daudzi teorētiķi apgalvo, ka masu mārketings mirst.[4, 318; 5, 260] Varbūt tāda pazīme vērojama valstīs ar augstu labklājības līmeni, taču Latvijā pagaidām vēl arī šis segments ir pietiekami perspektīvs. Pretēji masu mārketingam teorētiķi izdala mikromārketinga segmenta [4, 318], nišas [4, 319], rajona [8, 18] vai individuālā [8, 19] līmenī. Referātā par tirgus segmentāciju vēlos izklāstīt, kāpēc tā joprojām ir nepieciešama un kāpēc tai ir būtiska loma preces veiksmīgai virzīšanai tirgū.

Kas ir patērētāju tirgus segmentācija? Definīcija
Ja uzņēmums vai organizācija vēlas kļūt par tirgus dalībnieku, tai jāiezīmē pievilcīgākā patērētāju daļa – jāatrod cilvēku grupa, kur mazāka konkurence, kur ir preces vai pakalpojuma deficīts, kur var piedāvāt labāku eksistējošā vietā. Piemēram, ražotājs nolēmis laist apgrozībā jaunu automašīnas modeli. Viņam rūpīgi jāpārdomā, ko pievilcīgu un nebijušu viņš var piedāvāt jau tā piesātinātajā autotirgū. Viņš apsvērs visas detaļas – ārējo izskatu un dizaina īpatnības, dzinēja jaudu un benzīna patēriņu utt. Ražotājam jādomā, vai tas būs luksusa automobilis, vai orientācija uz ērtu, praktisku un lētu mašīnu. Tikai tad, ja automobiļa jaunajā modelī būs atrasts kaut kas piesaistošs noteiktam pircēju lokam, ražotājs var cerēt uz noietu.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1113988
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties