Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:282587
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedrības izpratne par tiesiskas valsts principiem attīstījās līdz ar izpratni par demokrātiju. Sākotnēji stipra suverēna valsts vara, kas izveidojās Eiropā, kalpoja miera un kārtības uzturēšanai, taču vienlaikus arvien apspieda brīvos pilsoņus un ierobežoja viņu tiesības. Apgaismības ideju ietekmē 18. gadsimtā vairāki monarhi centās ieviest tiesiskas valsts idejas. Modernās tiesiskās valsts izpratne, varas dalīšana un neatkarīga tiesu vara radās ilgstošā cīņā par pilsoņu brīvībām pret absolūtismu 18. gadsimtā Eiropā. Sevišķa nozīme bija Anglijas pilsoņu karam, Ziemeļamerikas Neatkarības karam un ASV Konstitūcijas izstrādei, arī Lielajai franču revolūcijai. Neatkarīgas tiesu varas rašanās bija cieši saistīta ar konstitucionālas valsts un varas dalīšanas principa ieviešanu.
Neatkarīga tiesu vara ir attīstījusies vēsturiski kā līdzsvara mehānisms starp pilsoņiem un valsti, kā arī starp pašiem pilsoņiem. Tiesiskās kārtības uzturēšana ir tiesu varas kompetence. Tas ir viens no demokrātijas pamatprincipiem. Valsts ar likumu nosaka, kas ir noziegums, un vajā personas, kas pārkāpj likumus. Tomēr, lai nodrošinātu pilsoņu brīvības, taisnīgumu un vienlīdzību, tās pašas amatpersonas, kas pieņem likumus vai izpilda tos, nedrīkst arī spriest tiesu. Tāpēc ir nepieciešama atsevišķa vara – tiesa. Tai jābūt pēc iespējas neatkarīgai gan no valsts, gan no sabiedrības, lai tā būtu neitrāla un neieinteresēta spriedumu rezultātā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties