Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:387292
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.09.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

KOPSAVILKUMS
Valsts pārvaldes jēdziens sabiedrībā nav viennozīmīgs. Sabiedrībā izpratne par šī jēdziena saturu atšķiras.
Kur ir sabiedrība, tur nepieciešama pārvalde. Jebkurā sabiedrībā, neatkarīgi no tās izmēra tiek iecelts kāds uzdevumu veicējs, lai uzdevumi tiktu izpildīti atbildīgi un darbs noritētu organizēti. Šāds uzdevumu veicēju (pārvaldītāju vai kādu citu) institūts novērojams arī mūsdienās ikdienā, kad, piemēram, mājas īpašnieki ieceļ mājas pārvaldnieku, lai tas atbildētu par apsaimniekošanu.
Sabiedrība var īslaicīgi iztikt bez pārvaldes, taču dzīvošana bez pārvaldes ilgtermiņā var radīt haosu. Sabiedrībā vēlme dzīvot bez pārvaldes parādās diezgan bieži, jo tā uzskata, ka pārvalde lieki tērē sabiedrības resursus. Taču iepazīstoties ar valsts pārvaldes funkcijām, paliek skaidrs, ka tās ir tik svarīgas, ka valsts ilgstoši bez to izpildes nevarētu dzīvot vai arī ieceltu jaunas personas, kas veiktu šīs funkcijas.
Ir ļoti būtiski nošķirt tiesiskas valsts pārvaldi no netiesiskas valsts pārvaldes, jo nereti tās katra strādā, vadoties pēc saviem principiem. Tiesiskas valsts pārvalde vadās pēc tiesiskuma, taisnīguma, cilvēktiesību ievērošanas un vairākiem citiem principiem. Netiesiskas valsts pārvalde bieži izmanto savu varu ļaunprātīgi un pārkāpj cilvēktiesības.
Vēsturiski valsts pārvaldes darbinieka funkcija bija izteikti primitīva, taču laikam ejot uz priekšu, tā attīstījusies līdz ļoti sarežģītai un attīstītai. Senā vēsturē ierēdņi skaitīja nokaujamos lopus un veica citus uzskaitīšanas darbus, savukārt vēlāk pierakstīja sanāksmes. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties