Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:973045
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 17 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Kas ir Tiesības    4
3.  Kas ir Sabiedrība    4
4.  Kas ir Valsts    6
5.  Tiesības un sabiedrība    8
6.  Nobeigums    15
7.  Izmantotās literatūras saraksts    16
Darba fragmentsAizvērt

“Gandrīz tikpat vecs, kā filozofija, ir jautājums par tiesību būtību. Kur vien ir pamodusies cilvēka doma un kur cilvēce ir sākusi pārdomāt par sevi un apkārtējo pasauli, visur tā ir atdūrusies uz pašu no sevis saprotamo un tomēr tik noslēpumaino, no viņas pašas izpildāmo, bet tomēr neizprasto, no viņas radīto un tomēr it kā no Dieva dotu tiesiskās kārtības darbību...” *
Ar šo citātu no Vācu jurista Bormaņa darba es gribētu pamatot savu izvēlētās tēmas nozīmīgumu, jo pēc manām domām, cik veca ir cilvēces apzinātā doma, tik vecs ir jautājums par tiesību un sabiedrības izcelšanos.
Tiesības ir mūžīga vērtība, kura laika gaitā, pakļaujoties dažādām ietekmēm, ir attīstījusies un pilnveidojusies, kas notiek arī pašlaik.
Indivīdu kopums, ko raksturo šādas pazīmes: kopīgas intereses, sadarbība, juridiski noformēta organizācija. Sabiedrība ir indivīdu kopums, kas gatavi cits citu atdarināt, vai kuri ir līdzīgi viens otram. Sabiedrības vēsturiskās formas: ģimene, ģints, cilts, tauta, valsts. Vārdam “sabiedrība” ir daudz dažādu izpratņu.
Sabiedrības uzbūve veidojas no cilvēku savstarpējām attiecībām, ko nosaka sociālās lomas. Loma ir cilvēka darbība, ko no viņa gaida sabiedrības locekļi atbilstoši viņa statusam sabiedrībā. Šie statusi (noteikta vieta sabiedrības locekļu vidū) tiek vai nu ieņemti no dzimšanas, vai sasniegti dzīves laikā. Tie noteiktās robežās var mainīties. Mainīgāki ir iegūtie statusi. Katrs statuss nosaka cilvēkam noteiktas sociālās lomas (vairākas un dažādas, atšķirīgas vertikālajās un horizontālajās attiecībās). Lomas ir saistītas ar noteiktām tiesībām un pienākumiem, kurus nosaka sabiedriskā doma. Sociālā struktūra veidojas no sociālajām vajadzībām un uz tām izaugušajiem sociālajiem institūtiem.
Sociālo struktūru no vienas puses var iedalīt grupās, grupas var iedalīt daļās – runāt par primārajām grupām vai organizācijām un sekundārajām grupām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1154462
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties